U ontvangt deze folder omdat u een trombosebeen hebt en een behandeling krijgt om de kans op restverschijnselen op lange termijn (een zogenaamd post-trombotisch syndroom) te verkleinen. In deze folder leest u informatie over trombosebeen en de behandeling. Hebt u naar aanleiding van deze folder nog vragen, bel ons dan gerust op telefoonnummer: 088 75 588 75. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur.
Wat is een trombosebeen? uitklapper, klik om te openen
Trombose is het ontstaan van een bloedstolsel in een bloedvat. Bij een trombosebeen ontstaat er een bloedstolsel in één van de diep gelegen beenaderen.
Hoe ontstaat een trombosebeen? uitklapper, klik om te openen
- Trombose ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak. Toch zijn er veel factoren die een rol kunnen spelen. Voorbeelden zijn lang stilzitten of stilliggen, zoals bij lange vliegreizen of gips om het been. Andere risicofactoren zijn een recente operatie, kanker, roken, overgewicht, spataderen en het gebruik van de anticonceptiepil.
- Soms kan er een erfelijke factor meespelen. Uw arts overlegt met u of er aanleiding is om hier verder onderzoek naar te doen.
- Als u in de toekomst lang stil zit of veel in bed ligt, raden wij u aan om af en toe uw benen te strekken of een stukje te lopen en voldoende water te drinken.
- Verder is het belangrijk om te zorgen voor een gezond gewicht en te stoppen met roken.
Behandeling van trombosebeen uitklapper, klik om te openen
- De behandeling bestaat uit bloedverdunners.
- En bij een trombosebeen is het noodzakelijk om een half jaar een steunkous te dragen, de zogenaamde therapeutische elastische kousen (TEK). Hiermee verkleint u de kans op restverschijnselen (dit noemen we post-trombotisch syndroom) op lange termijn.
- Als uw been veel vocht bevat, wordt het been eerst gezwachteld voor u therapeutische elastische kousen gaat dragen.
- In de rest van deze folder leest u meer over het zwachtelen en therapeutische elastische kousen.
Zwachtelen
Meestal treedt na een trombosebeen vochtophoping (oedeem) op. Dan is het nodig om het been eerst te zwachtelen. Dit vermindert het oedeem. U krijgt zwachtels vanaf de tenen tot net onder de knie. Wij gebruiken hiervoor twee korte rekzwachtels. Korte rekzwachtels mogen dag en nacht blijven zitten.
Duur van het zwachtelen
Hoe lang u deze zwachtels in totaal moet dragen, hangt af van de snelheid waarmee het oedeem afneemt.
Praktische informatie
- De zwachtels worden één- á tweemaal per week aangebracht, afhankelijk van hoe dik het been is.
- U krijgt twee sets zwachtels. De zwachtels kunnen meerdere malen worden gebruikt. U wast ze thuis uit en de volgende keer dat wij de zwachtels aanbrengen, gebruiken we deze opnieuw.
- Door de zwachtels kan het zijn dat uw schoenen niet meer passen. Misschien hebt u thuis nog oude, uitgelopen schoenen die wel passen.
- Als u zit, leg uw been dan zoveel mogelijk omhoog, bijvoorbeeld op een kruk, bankje of op de salontafel.
- De zwachtels mogen niet nat worden. Douchen en baden kan alleen als de zwachtels goed beschermd zijn. U kunt hiervoor een beschermhoes aanschaffen. Deze hoes wordt helaas niet door de verzekeraar vergoed.
Aanspannen van de kuitspier
Tijdens de behandeling met zwachtels, is het belangrijk dat u uw kuitspier regelmatig aanspant. In combinatie met het dragen van de zwachtels, helpt dit het afvoeren van het vocht. Dit betekent dat u regelmatig moet bewegen. Een aantal oefeningen die
u dagelijks kunt doen:
- Loop zoveel mogelijk. Hierbij is het goed om de voet zoveel mogelijk af te wikkelen.
- Als u langere tijd stil staat, is het goed om uw benen en voeten steeds te verplaatsen. Zo spant u uw kuitspieren regelmatig aan.
- Draai, als u zit, rondjes met uw voeten en enkels (naar binnen en naar buiten).
- Breng uw tenen met een gestrekt been zover mogelijk naar u toe en strek ze vervolgens weer.
- Schrijf het alfabet met uw voet.
Therapeutisch elastische kousen (TEK)
Aanmeten van therapeutisch elastische kousen
Als er geen oedeem (meer) in het been aanwezig is, meet een bandagist de therapeutisch elastische kousen bij u aan. Dit kan bij ons in het ziekenhuis of een bandagist bij u in de buurt. Het duurt twee weken voordat de therapeutisch elastische kousen beschikbaar zijn. In de tussentijd krijgt u een tijdelijke steunkous of u wordt gezwachteld.
Duur van het dragen
De duur van het dragen van de therapeutisch elastische kousen bij een trombosebeen varieert afhankelijk van de ernst van de trombose en de klachten aan het been. In het algemeen draagt u de kousen minimaal zes maanden. Na zes maanden bespreekt u met uw arts of u de kousen nog langer moet dragen.
Vergoeding
Therapeutisch elastische kousen worden meestal vergoed vanuit de basisverzekering.
Het aan-en uittrekken therapeutisch elastische kousen
Therapeutisch elastische kousen zitten vaak wat strak. Het aan en uit trekken zal even wennen zijn. Er zijn een aantal tips die het aan- en uittrekken vergemakkelijken:
- Trek de therapeutisch elastische kousen meteen met het opstaan aan. Dan is uw been nog het meest slank.
- Gebruik een aantrekhulp die u kunt kopen bij de bandagist. Daarmee schuift de kous gemakkelijker over uw been.
- Gebruik rubberen handschoenen bij het aan- en uittrekken. Daarmee hebt u meer grip op de kous.
- Neem ‘s avonds een douche of bad in plaats van ‘s morgens. Doucht u in de ochtend, wrijf dan uw been goed droog en laat deze drogen aan de lucht, voordat u de kousen aantrekt.
- Blijft het aantrekken lastig voor u, dan kunt u in overleg met de thuiszorg of de medische speciaalzaak bespreken welke hulpmiddelen voor het aan- en/of uittrekken voor u handig zijn.
Onderhoud
Therapeutisch elastische kousen moeten goed onderhouden worden om de werking ervan zo goed mogelijk te garanderen.
- Bescherm de kous tegen contact met oliën en crèmes. Die tasten het elastiek van de kous aan. Als u het been wilt insmeren, dan kunt u dit het beste doen in de avond, na het uittrekken van de kous.
- Zorg voor goed verzorgde (niet te lange) nagels om ladders in de kous te voorkomen.
- Trek de kous bij voorkeur aan met behulp van rubberen (huishoud) handschoenen en een aantrekhoes. Dit zorgt dat de kous in goede conditie blijft en maakt het aantrekken een stuk gemakkelijker. De bandagist kan u hierover informeren.
- Hebt u meerdere kousen, draag deze dan om de beurt. Een paar in de was, het andere paar aan.
- Regelmatig wassen, bijvoorbeeld na elke 2 á 3 dagen.
- Lees voor verder onderhoud en was instructies de voorschriften die u bij de kousen ontvangt.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek vasculaire geneeskunde, hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
Polikliniek Vasculaire geneeskunde
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur