U bent naar het spreekuur weke delen oncologie verwezen door uw huisarts of specialist omdat er de verdenking bestaat dat u een weke delen tumor hebt.
Weke delen uitklapper, klik om te openen
In het lichaam komen regelmatig zwellingen en bobbeltjes voor. De meeste hebben niets met kanker te maken. Als een zwelling in enkele weken tot maanden, dus snel, groeit zal de huisarts u naar een specialist sturen om te onderzoeken of u een tumor hebt.
Weke delen tumoren zijn zeldzame tumoren uitgaande van de weke delen. Dit zijn weefsels die zich onder de huid, rondom de organen en botten of in de ruimtes daartussen bevinden (bv. spieren, pezen en gewrichtskapsels, en ook alle ondersteunende vet- en bindweefsel).
De herkenning van een weke delen tumor is vaak moeilijk. Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als die diep in uw lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Weke delen tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. In het laatste geval is sprake van weke delen kanker.
Verwijzing uitklapper, klik om te openen
Het spreekuur weke delen oncologie vindt plaats op vrijdagochtend op de polikliniek Heelkunde. Nadat wij de verwijsbrief en mogelijk eerder gemaakte foto’s hebben ontvangen, wordt er bekeken of er nog aanvullend onderzoek nodig is. Het kan dan zijn dat u eerst dat aanvullende onderzoek in ons ziekenhuis ondergaat en daarna een afspraak krijgt op het spreekuur bij de specialist.
Mogelijke aanvullende onderzoeken kunnen zijn:
- Röntgenfoto’s
- MRI
- CT-scan
- Echografie
- PET/CT scan
- Weefselonderzoek d.m.v. een biopsie (punctie)
Soms ook is er al uitgebreid onderzoek gedaan door de verwijzer. U krijgt dan een afspraak op de polikliniek nadat wij alle informatie van uw verwijzer hebben ontvangen.
Spreekuur uitklapper, klik om te openen
Het team weke delen oncologie bestaat uit oncologisch chirurgen, een radiotherapeut, een revalidatiearts en oncologie verpleegkundigen.
Maar ook andere artsen kunnen in consult gevraagd worden. Daarbij valt te denken aan een plastisch chirurg, neurochirurg of orthopedisch chirurg.
Bij het eerste bezoek aan het spreekuur maakt u kennis met de oncologisch chirurg en uw vaste contactpersoon (oncologieverpleegkundige van de polikliniek weke delen oncologie). De chirurg zal met u uw ziektebeloop doornemen, u onderzoeken en ook uitslagen van onderzoeken met u bespreken. Uw vaste contactpersoon is voor u het aanspreekpunt gedurende uw hele behandeling.
Het kan zijn dat het nodig is dat er nog meer onderzoek moet worden verricht. Nadat alle onderzoeken zijn gedaan worden de bevindingen besproken in een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit de beide oncologisch chirurgen, oncoloog, radiotherapeut, patholoog, radioloog. Zij maken een behandelplan. Op uw volgende afspraak op het spreekuur zal dit behandelplan met u besproken worden.
Tevens wordt met u besproken wat de complicaties kunnen zijn en de mogelijke gevolgen op langere termijn. Er kan gekozen worden voor een combinatie behandeling met radiotherapie (is bestraling), vóór of na de operatie. Dit wordt met u besproken door de radiotherapeut. Als de behandeling zal bestaan uit een operatie dan wordt u op de wachtlijst geplaatst voor opname. Vooraf aan de operatie krijgt u een afspraak bij de anesthesist op de PreOperatieve Screening (POS, receptie 30) en bij de screeningsverpleegkundige (receptie 23E).
De revalidatiearts kan in consult gevraagd worden om een inschatting te maken over de functionele prognose. Dat wil zeggen dat er wordt ingeschat of er na de behandeling van de tumor, er beperkingen zijn te verwachten in uw dagelijkse bezigheden en participatie in de samenleving. Indien nodig, zal hier gerichte therapie (soms in een interdisciplinair team) voor worden gestart om het functioneren en participeren zo optimaal te laten zijn. Dit kan ook betekenen dat hiervoor hulpmiddelen en/of adviezen worden gegeven waardoor u minder last heeft van uw klachten.
Vervolgafspraken uitklapper, klik om te openen
Na de operatie krijgt u bij ontslag een afspraak mee voor controle op het spreekuur voor wondcontrole en om te zien hoe het met u gaat. Als u een korte periode opgenomen bent geweest zult u tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling de uitslag van het weefselonderzoek nog niet hebben gekregen. Dat volgt dan tijdens uw eerste controle op de polikliniek. Het weefsel dat bij de operatie is weggenomen wordt onderzocht door de patholoog. Soms zijn weke delen tumoren moeilijk te karakteriseren en duurt het lang voordat deze pathologie uitslag bekend is. Soms wel enige weken. Deze voorlopige uitslag wordt definitief als het besproken is in het regionale weke delen panel. Dit panel bestaat uit een team van pathologen.
De controles na de behandeling volgen een vast patroon: het follow-up schema en ziet er als volgt uit:
- 1e jaar: iedere 3 maanden
- 2e jaar: iedere 6 maanden
- 3e jaar: iedere 6 maanden
- 4e jaar: iedere 6 maanden
- 5e jaar: laatste controle, daarna op eigen verzoek bij klachten
Er kunnen zich altijd situaties voordoen waardoor dit vaste patroon onderbroken moet worden. Ook als u tussendoor klachten krijgt of vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd een afspraak maken. De controles worden gedaan door de chirurg en de radiotherapeut.