Onlangs bent u opgenomen geweest op de afdeling Intensive Care (IC). Er is in deze periode veel gebeurd. Gelukkig herstellen de meeste patiënten goed na een IC behandeling. Er zijn echter ook patiënten die klachten hebben die te maken hebben met de IC opname. Dit kan zowel komen door de ziekte die de IC behandeling noodzakelijk maakte, als door de IC behandeling zelf.
De klachten kunnen soms lang aanhouden, ook wanneer u alweer thuis bent. De klachten kunnen heel verschillend zijn, en worden ook wel het Post Intensive Care Syndroom (PICS) genoemd. Zie Figuur 1. In deze folder vindt u meer informatie over de klachten die u kunt ondervinden na een IC opname en kunt u meer lezen over de nazorgpolikliniek.
Deze folder is ook bedoeld voor naasten en familie van IC patiënten. Ook zij kunnen mentale klachten hebben die het gevolg zijn van uw IC opname. De informatie uit deze folder kan helpen om de situatie op weg naar herstel beter te begrijpen en u hierbij te ondersteunen.
Mogelijke klachten na een IC opname uitklapper, klik om te openen
Veel patiënten herstellen goed na een IC opname. Sommige patiënten hebben na de IC opname echter lichamelijke, cognitieve of mentale klachten, of zelfs een combinatie hiervan. Hieronder ziet u een overzicht van een aantal mogelijke klachten. Hoe lang deze klachten aanhouden heeft onder andere te maken met de aandoening waarvoor u een behandeling nodig heeft gehad en de duur van opname op de IC. Voor verdere informatie kunt u kijken op de website: www.icconnect.nl.
Uit ervaring weten we dat veel patiënten zich niets of heel weinig kunnen herinneringen van de IC opname. We horen regelmatig terug dat patiënten vaak onbegrepen, nare beelden en herinneringen over houden aan deze periode.
Soms heeft dit te maken met een doorgemaakt delier, een tijdelijke vorm van verwardheid, die veel patiënten op een IC doormaken. Een delier kan ontstaan door de toegediende medicijnen, maar ook het gevolg zijn van de ziekte waarvoor opname nodig was. Een delier kan gepaard gaan met angstige en verwarrende beelden die in de werkelijkheid niet bestaan.
De ervaring van veel patiënten is dat praten over de Intensive Care opname kan helpen in de verwerking van deze ingrijpende periode. Uw naasten en familie kunnen u hierbij ondersteunen. Zij hebben uw ziekte van heel dichtbij meegemaakt en kunnen vertellen en invullen wat er allemaal is gebeurd.
De IC nazorgpolikliniek uitklapper, klik om te openen
Wij nodigen patiënten uit voor een controle op de nazorgpolikliniek. Dit is een gecombineerde polikliniek van de IC arts, IC verpleegkundige en de revalidatiearts. Hier komen aan de orde:
- Uitleg over de IC opname;
- De gevolgen van een IC opname op fysiek (lichamelijk) gebied;
- Inventarisatie van klachten over het denken (cognitie);
- Inventarisatie van klachten op gebied van stemming;
- Advies over herstel na de IC opname;
- Adviezen hoe dagelijkse activiteiten (huishouden, sport, werk) weer te hervatten.
Indien nodig kunnen we doorverwijzen naar een andere zorgverlener voor een aanvullende behandeling. Bijvoorbeeld:
- Een fysiotherapeut om conditie en spierkracht op te bouwen;
- Een ergotherapeut bij verminderde belastbaarheid en hulp bij het weer oppakken van dagelijkse activiteiten;
- Een diëtist voor voedingsadviezen bij gewichtsverlies;
- Een psycholoog bij angst of herbelevingen;
- Een neuropsycholoog voor verder onderzoek naar het denken;
- Een maatschappelijk werker bij problemen die ontstaan zijn bij het ziek zijn zoals bv het aanvragen van voorzieningen.
Indien er meerdere behandelaars nodig zijn, dan kan ook poliklinische multidisciplinaire revalidatie in het ziekenhuis nodig zijn. Verwijzingen naar een andere zorgverlener of medisch specialist gaan altijd in overleg met uw huisarts of behandelaar in het ziekenhuis.
Voor wie is de IC nazorgpolikliniek uitklapper, klik om te openen
Het Post IC Syndroom komt vooral voor bij patiënten die langere tijd op de IC opgenomen zijn geweest. Daarom nodigen we patiënten uit die langer dan 3 dagen op de IC hebben gelegen.
Valt u buiten de doelgroep voor de IC nazorgpoli maar heeft u toch behoefte aan een nazorggesprek, neem dan contact op met telefoonnummer 088 75 588 31.
Naasten en familieleden van de patiënt nodigen we van harte uit om mee te komen naar deze nazorgpolikliniek. Voor hen is de IC opname ook een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis geweest die nare herinneringen en angst teweeg hebben kunnen brengen.
Het bezoek aan de IC nazorgpolikliniek uitklapper, klik om te openen
Tijdens uw polikliniekbezoek praat u eerst met een physician assistant / arts en een verpleegkundige van de IC en daarna met een physician assistant / arts van de revalidatie. Het zijn twee gesprekken van elk ongeveer 45 minuten. Er is voldoende gelegenheid om over uw ervaringen te praten en vragen te stellen. Na het gesprek is het mogelijk om een IC patiëntenkamer te bezoeken.
Uw afspraak op de nazorgpolikliniek wordt schriftelijk bevestigd en bij de uitnodiging zitten vragenlijsten. Wij vragen u van tevoren de vragenlijsten in te vullen en deze mee te nemen wanneer u naar de polikliniek komt. U bent dan beter voorbereid op de vragen die gesteld zullen worden en een deel van de problemen kan dan al in kaart gebracht worden.
Wanneer u ziek of verhinderd bent
Indien u uw afspraak niet kunt nakomen verzoeken wij u vriendelijk dit tijdig door te geven op onderstaand telefoonnummer.
Contact en locatie nazorgpolikliniek
U kunt zich op de afgesproken datum melden bij de balie van de afdeling revalidatie en sportgeneeskunde; bouwdeel W.
De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 16.30 uur.
Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact op met het secretariaat van de afdeling revalidatie en sportgeneeskunde via telefoon: 088 75 588 31.
Voor al uw overige vragen kunt u ook onderstaand email adres gebruiken:
IC-Nazorgpoli@umcutrecht.nl.
Contact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Nazorgpoli Intensive Care en Revalidatiegeneeskunde
Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8:00 – 17:00 uur.