Pijnbehandeling bij operaties
Pijnbehandeling bij operaties
Pijn is onplezierig en pijn kan complicaties geven, zoals een longontsteking doordat de patiënt niet goed op hoest. Ook kan pijn, als deze lang blijft bestaan, chronisch worden.
Pijnmeting uitklapper, klik om te openen
Ieder mens ervaart pijn op een andere manier. De patiënt is de enige die kan vertellen of hij of zij pijn heeft en hoe erg die pijn is. Na de operatie vraagt de verpleegkundige regelmatig aan de patiënt om de pijn een getal te geven tussen 0 en 10, 0 is geen pijn en 10 is de ergst denkbare pijn. De patiënt geeft twee cijfers: één score in rust en één tijdens hoesten of bewegen, als dat relevant is.
Pijnbehandeling uitklapper, klik om te openen
Na de operatie krijgt de patiënt pijnstillers (paracetamol) op vaste tijden toegediend. Dat kan zijn in de vorm van tabletten, zetpillen of via het infuus. Het innemen van pijnstillers op vaste tijden kan pijn voorkomen en is de basis van de pijnbehandeling.
Als de pijnstillers op vaste tijden niet voldoende zijn, dan kunnen extra pijnstillers toegediend worden in de vorm van diclofenac (voltaren), ibuprofen of celebrex. Er zijn mensen die deze medicijnen niet mogen hebben. Er worden dan alternatieven gezocht. Als de pijnstillers onvoldoende werken, dan krijgt u opiaten voorgeschreven. Wij schatten al tevoren in of dit nodig is. Bij bepaalde operaties is een lokale verdoving van een arm of been of een ruggenprik (epiduraal) mogelijk als extra pijnstilling. Dit wordt tevoren met de patiënt op de preoperatieve screeningspoli besproken.
Belangrijk uitklapper, klik om te openen
De patiënt moet niet wachten met het melden van opkomende of niet acceptabele pijn. Hoe langer de patiënt wacht, hoe moeilijker het wordt de pijn te bestrijden. Ook is het van belang dat de patiënt het meldt als de pijnstillers niet of onvoldoende werken. Dan nemen wij passende maatregelen.
Wat hoort er bij dit onderwerp?
Contact uitklapper, klik om te openen
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Voor uitgebreide informatie kunt u de patiëntfolder doornemen.
Praktische informatie over een afspraak kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht vinden.