U bent door uw behandelend arts verwezen naar het Vascular Cognitive Impairment centrum (VCI centrum) van het UMC Utrecht. In dit centrum onderzoeken we of de (beginnende) cognitieve klachten die u hebt te maken hebben met vaatschade in uw hersenen.
‘Cognitieve klachten’ is een verzamelnaam voor verschillende klachten die te maken hebben met uw hersenfuncties zoals: geheugen, taal, rekenen, informatie opnemen en verwerken, concentratie, aandacht, plannen maken en beslissingen nemen.
Het programma uitklapper, klik om te openen
Het VCI centrum is een centrum waar een team van verschillende zorgverleners op de onderzoeksdag zoveel mogelijk gegevens over u verzamelen. Met deze gegevens kan het team een diagnose stellen of het vermoeden aangeven om welke diagnose het gaat.
De uitslagen van de onderzoeken en het behandeladvies hoort u tijdens het tweede bezoek aan het VCI centrum (ongeveer twee weken na uw eerste bezoek).
Uw huisarts of verwijzend specialist ontvangt zo snel mogelijk per brief de bevindingen en het behandeladvies. Zelf krijgt u ook een brief thuisgestuurd met daarin de diagnose en het behandeladvies.
Wij vragen u dringend om uw eventuele partner, een familielid of een goede bekende mee te nemen naar de polikliniek.
Hoe verloopt de onderzoeksdag? uitklapper, klik om te openen
U meldt zich op de onderzoeksdag om 8.30 uur bij receptie 26 van de polikliniek Neurologie/ Neurochirurgie. Hier controleren ze uw gegevens.
U spreekt op deze onderzoeksdag:
- De verpleegkundig specialist
- De neuroloog in opleiding
- De neuropsycholoog
- Onderzoeken die plaats vinden zijn:
- Bloedonderzoek
- ECG
- Beeldvormend onderzoek van de hersenen.
Rond 15.30 uur is de onderzoeksdag afgelopen.
Verpleegkundig specialist
De verpleegkundige vangt u ’s morgens op en legt u uit hoe de dag zal verlopen. Zij bespreekt met u op welke tijden de verschillende onderzoeken plaatsvinden. Aan het eind van de onderzoeksdag hebt u een afsluitend gesprek met de verpleegkundige.
De neuroloog in opleiding
De arts stelt u vragen over uw gezondheid en onderzoekt onder andere de functies van uw hersenen en het zenuwstelsel. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.
Neuropsycholoog
De neuropsycholoog onderzoekt uw cognitieve functies met behulp van verschillende tests. Het onderzoek duurt ongeveer een uur. Tijdens het neuropsychologisch onderzoek heeft uw partner, familie of goede bekende een gesprek met de verpleegkundige.
Bloedonderzoek
Voor het bloedonderzoek is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat u de avond vóór de onderzoeksdag vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken. Er is één uitzondering: als u de ochtend van de onderzoeksdag medicijnen moet innemen vóór het ontbijt, dan mag u deze innemen met water of thee (zonder suiker en melk).
Neem iets te eten mee naar het ziekenhuis. Na de bloedafname kunt u dit opeten. De medicijnen die u normaal bij het ontbijt inneemt, kunt u ook na de bloedafname innemen.
ECG
Een elektrocardiogram (ECG) of hartfilmpje geeft informatie over de werking van uw hart. U krijgt tien elektroden op uw (ontblote) borst. De elektroden zijn verbonden zijn met de ECG-apparatuur om de elektrische activiteit van het hart te meten. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.
Beeldvormend onderzoek
De neuroloog bepaalt of er een MRI of CT-scan gemaakt moet worden. Een MRI of CT-scan duurt ongeveer 30 minuten. Op www.umcutrecht.nl vindt u meer informatie over de MRI en CT-scan. U vindt hier onder meer een filmpje over hoe een MRI gaat.
Uitslagen onderzoeken
Bij het volgende bezoek aan de polikliniek bespreekt u de diagnose en behandelmogelijkheden met de neuroloog in opleiding en de neuroloog. U meldt zich voor dit gesprek weer op de polikliniek neurologie receptie 26.
Voor cognitieve problemen kan revalidatiebehandeling uitkomst bieden. Daarom is er een revalidatiearts aangesloten bij het behandelteam. De therapie bij cognitieve problemen wordt meestal gegeven door een ergotherapeut, cognitief therapeut of psycholoog. U leert manieren hoe u het beste kunt omgaan met concentratieproblemen en geheugenverlies. En als u moeite hebt met planmatig werken en met het houden van overzicht leert u deze problemen aan te pakken.
De neuroloog bespreekt met u of u aansluitend aan de afspraak bij de neuroloog een afspraak hebt met de revalidatiearts.
Het gesprek met de revalidatiearts vindt plaats op de polikliniek Revalidatie en Sportgeneeskunde op de 0-laag receptie 3.
De afspraak met de neuroloog en de afspraak met de revalidatiearts duren allebei ongeveer 30 minuten.
Ook tijdens het bespreken van de uitslagen en de behandelmogelijkheden is het van belang dat uw partner, familielid of goede bekende aanwezig is.
Als er na de onderzoeksdag nog onduidelijkheid is over de diagnose kan besloten worden om meer onderzoek te doen.
Vragen uitklapper, klik om te openen
Hebt u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek Neurologie/Neurochirurgie (zorglijn Cerebrovasculaire Ziekten)
Telefoonnummer: 088 75 579 89
Belangrijk bij uw eerste bezoek: Kom nuchter naar de onderzoeksdag. Dat betekent vanaf 24.00 uur niet eten of drinken. Neem het volgende mee naar de onderzoeksdag: - Partner, familielid of goede bekende - Iets te eten - Uw medicijnen - Eventueel uw (lees)bril - Uw identiteitsbewijs |
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek, hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Een neuroloog beoordeelt deze.
Polikliniek Algemene neurologie
Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.