Terug

Verpleegafdeling C2 West

Patiëntfolder

U wordt opgenomen op verpleegafdeling C2 west van het UMC Utrecht. De afdeling C2 west is een verpleegafdeling voor patiënten met infectie­ ziekten, endocrinologische aandoeningen, diabetes, vasculaire aandoeningen, benigne hematologie of algemeen interne ziektebeelden. Tevens heeft de afdeling een dagbehandeling. 

In de brochure ‘Opname’ van het UMC Utrecht kunt u lezen over wat u in het algemeen kan en mag verwachten tijdens uw opname. Onderwerpen die specifiek voor de afdeling C2 west gelden, kunt u in deze brochure terug vinden. Achter in deze brochure is ruimte om uw eigen aantekeningen te maken.

Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, kunt u deze stellen aan een verpleegkundige.

De medewerkers van C2 west wensen u een zo prettig mogelijk verblijf toe.

De opnamedag uitklapper, klik om te openen

U wordt op de afdeling ontvangen door een verpleegkundige. De verpleeg­kundige laat de afdeling zien, maakt u wegwijs op uw kamer en houdt met u een opnamegesprek. Tijdens dit gesprek noteert de verpleegkundige alle gegevens die van belang zijn voor uw behandeling en verpleging. De ver­pleegkundige vraagt onder meer de naam en het telefoonnummer van uw contactpersoon. Alleen aan deze persoon geeft de verpleging informatie over uw situatie. Ook wordt uw thuissituatie geïnventariseerd.

Tijdens het opnamegesprek kunt u aangeven welke eventuele problemen van invloed kunnen zijn op uw verblijf. Wij proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Verder krijgt u in dit opnamegesprek meer informatie over het verloop van uw opname. Tijdens de opnamedag komt er meestal eerst een coassistent bij u langs voor een algemeen lichamelijk onderzoek en een gesprek over uw ziektegeschiedenis. Ook onderzoekt de arts-­assistent u en spreekt met u over de behandeling. Meer informatie over de gang van zaken op de verpleegafdeling en de functie van verschillende zorgverleners, vindt u verderop in deze brochure. Indien u medicatie van huis heeft meegeno­men wordt u gevraagd deze in te leveren. Het is belangrijk dat u vragen stelt als u iets niet begrijpt. En aangeeft als u iets niet wil of juist wel graag zou willen. Bewaar waardevolle spullen niet op de afdeling, maar laat deze thuis. Houdt u er rekening mee dat parkeren in het UMC Utrecht niet kosteloos is, ook niet als u bent opgenomen.

Medewerkers op de afdeling uitklapper, klik om te openen

Tijdens uw verblijf krijgt u met veel verschillende medewerkers te maken.

Artsen

Hoofdbehandelaar

Wanneer u in het ziekenhuis ligt, heeft u vaak met meerdere artsen te maken, soms van verschillende specialismen. De arts met wie u op doordeweekse dagen te maken heeft is de ‘zaalarts’. Hij of zij is een afgestudeerd arts in opleiding tot specialist. De zaalarts is uw aanspreekpunt en komt langs om met u de behandeling te bespreken (artsenvisite). In de weekenden wordt er gewerkt met andere artsen welke wel bekend zijn op de afdeling. Een van onze medisch specialisten is altijd eindverantwoordelijk voor uw medische behandeling. Dit is uw hoofdbehandelaar. De medisch specialist die tijdens uw huidige opname uw hoofdbehandelaar is, kan een andere arts zijn dan degene die u in een eerdere opname heeft gehad, of die u op de polikliniek ziet. Informatie over uw zaalarts en hoofdbehandelaar tijdens uw verblijf kunt u terug vinden op het bordje achter uw hoofdeind. Wanneer u de zaalarts of de hoofdbehandelaar wilt spreken, kunt u dit altijd aan de verpleegkundige vragen.

Visites

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis krijgt u regelmatig bezoek van de artsen die verantwoordelijk zijn voor uw behandeling. Deze bezoeken noemen wij ook wel artsenvisites. Voor deze bezoeken zijn vaste momenten afgesproken. De artsenvisites zijn verdeeld in de dagelijkse visites en een grote visite (één keer per week). Wij verzoeken u tijdens de visitetijden in de buurt van uw kamer te blijven en de visite af te wachten.

  • Dagelijkse visite (zaalarts en verpleegkundige)

De dagelijkse visite is van maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 ­ 11.30 uur. Tijdens de dagelijkse visite komt de zaalarts bij u langs om uitslagen van onderzoeken te bespreken, het effect van de behandeling te beoordelen en uw vragen te beantwoorden. Het is handig als u vooraf bedenkt wat u tijdens de visite wilt vertellen en vragen aan de arts. Schrijf deze punten bijvoorbeeld op, zodat u ze niet vergeet. De verpleegkundige kan u helpen bij deze voorbereiding en loopt ook tijdens de visite mee. De dagelijkse visites zijn korte bezoeken. Wilt u uitgebreider met uw zaalarts spreken (eventueel samen met uw familie), dan kan de verpleegkundige een afspraak voor u maken op een later tijdstip of een andere dag.

  • Grote visite (hoogleraar, chef de Clinique, zaalartsen, co-assistenten en verpleegkundigen)

De grote visite vindt plaats op dinsdag. Tijdens de grote visite bespreekt het team hoe de opname verloopt (uitslagen onderzoeken, effect van de behandeling) en wat het verdere beleid wordt. Na de visite bespreken de betrokken zorgverleners met u uw verdere behandeling. Tussen 11.00 ­ 12.00 uur kunt u hen verwachten. In het weekend wordt er geen uitgebreide visite gelopen. Voor nood­gevallen of dringende situaties is er wel altijd een arts aanwezig.

Verpleegkundigen

Het verpleegkundig team op de afdeling bestaat uit (senior) verpleeg­kundigen, studentverpleegkundigen en een unithoofd. De verpleegkundige en/of studentverpleegkundige is een belangrijk aanspreekpunt voor u. We streven ernaar dat u zoveel mogelijk door dezelfde verpleegkundige wordt verzorgd. Op het bord tegenover de balie is voor u en uw familieleden altijd te zien welke verpleegkundige die dag of die avond voor u zorgt.

Verpleegkundig specialisten

Bij de afdeling zijn verpleegkundig specialisten betrokken. Zij zijn inhoudelijk ondersteunend voor de verschillende specialismen.

Klinisch secretariaat

Op het secretariaat werken meerdere secretaresses. Zij verzorgen het telefoonverkeer, plannen onderzoeken in, verwerken de post en maken zo nodig uw polikliniekafspraak voor na ontslag.

Unithoofd

Het team wordt gecoördineerd door een unithoofd. Het unithoofd ziet erop toe dat de dagelijkse gang van zaken goed verloopt.

Apothekers assistente

Op de opnamedag, of de eerste werkdag na uw opname komt een mede­werker van de apotheek uw thuismedicatie doorspreken. Ook voordat u met ontslag gaat, komt er nogmaals een medewerker langs om de voor­ geschreven medicatie door te nemen. U kan bij hen terecht met vragen over uw medicatie. Ook informeren zij u over hoe u de medicatie het best kan gebruiken.

Afdelingsassistent

Op de afdeling is dagelijks een afdelingsassistent werkzaam. Zij verricht werkzaamheden ter ondersteuning en ontlasting van de verpleegkundigen.

Voedingsdienst

Medewerkers van de hotelciviele dienst serveren dranken en maaltijden voor u. Via het infotainment (computer bij uw bed) kunt u via een menu uw maaltijden bestellen voor 11:30 uur. Indien u hulp nodig heeft met het invullen van uw menukeuze, helpen ze u hierbij. In plaats van een avond­maaltijd op de afdeling kunnen zij u ook voorzien van een maaltijdbon. Deze is in te wisselen tegen een maaltijd in het ziekenhuisrestaurant “de Brink”.

Medewerkers huishoudelijke dienst

Zij verzorgen de huishoudelijke activiteiten op de afdeling. Dagelijks maken zij uw kamer en badkamer schoon. Indien u vragen of klachten heeft over de dagelijkse reiniging, kunt u zich richten tot uw verpleegkundige.

Laboratoriummedewerkers

Op aanvraag van de arts komen medewerkers van het laboratorium ’s morgens tussen 7.00 en 9.30 uur op de afdeling om bij patiënten bloed af te nemen. Wij verzoeken u daarom tot die tijd in de buurt van uw kamer te blijven.

Diëtiste

Aan onze afdeling is een diëtiste verbonden. Indien nodig schakelt de arts of verpleegkundige de diëtiste in.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut kan indien nodig door de arts betrokken worden bij uw behandeling. Hij of zij stelt dan samen met u een behandelplan op.

Dienst voor levensoriëntatie en geestelijke verzorging

De dienst voor levensoriëntatie en geestelijke verzorging begeleidt en ondersteunt mensen bij levensvragen, zingeving, het maken van ethische keuzes en persoonlijke ontwikkeling. Deze dienst bestaat uit een team van rooms katholieke pastores, predikanten, humanistische raadslieden en een moslim geestelijk verzorger. Via de verpleegkundige kan een afspraak worden gemaakt met de geestelijk verzorger. Elke tweede en vierde zondag van de maand is in het stiltecentrum om 10.00 uur een gezamenlijke kerkdienst. Kan u niet zelfstandig komen en laat uw situatie het toe, dan kan u opgehaald worden door vrijwilligers.

Medisch studenten team

In de avonduren is er ondersteuning voor de afdeling vanuit het medisch studenten team. Zij verrichten werkzaamheden ter ondersteuning van de verpleegkundigen en de afdeling. In de avonduren voorzien zij u van uw avondmaaltijd en komen ze langs voor een drankronde.

Globale dagindeling uitklapper, klik om te openen

Uw verblijf in het ziekenhuis staat in het teken van onderzoek en behande­ling van uw aandoening. Dit leidt tot regelmatig terugkerende activiteiten waarvan we u vast een indruk geven. U bent vrij om de afdeling te verlaten, het wordt op prijs gesteld als u dit aan de verpleegkundige meldt. Wanneer u uw telefoon bij de hand houdt kunnen wij u bereiken wanneer een betrokken discipline u wil zien.

6.00 uur

Sommigen patiënten worden gewekt voor de medicatie en/of voor de controle van de lichaamsfuncties, zoals temperatuur, polsfrequentie en bloeddruk.

7.50 - 8.30 uur

Rond deze tijd krijgt u uw ontbijt en uw ochtendmedicijnen. De verpleegkundige die deze dag voor u zorgt, komt bij u langs. U kunt uw wensen voor deze dag dan kenbaar maken. Tussen 7.00 en 9.30 uur komt een medewerker van het laboratorium eventueel bloed bij u afnemen. Waar nodig kan de verpleegkundige u ondersteunen bij de dagelijkse verzorging.

10:00 uur

Een medewerker van de voedingsdienst komt langs voor koffie, thee of iets fris.

10.30 uur

Tussen 10.30 en 11.30 uur is er visite. De zaalarts komt dagelijks uw behandel­beleid met u bespreken. Op maandag en donderdag sluit uw hoofd­behandelaar hierbij aan.

12.30 uur

Tussen 12.30 en 13.00 uur wordt de lunch geserveerd (broodmaaltijd).

13.00 - 14.00

Rustuur

15.00 uur

Een medewerker van de hoteldienst voorziet u van koffie, thee of iets fris. Gedurende de gehele dag kunnen er behandelingen en onderzoeken plaatsvinden.

17.30 uur

Tussen 17.30 en 18.00 uur wordt het diner geserveerd.

20.00 uur

Einde bezoektijd. Er volgt nog 1 ronde voor koffie, thee of iets fris.

20.30 uur

Na de koffie helpt de verpleegkundige u zo nodig bij de verzorging voor de nacht. Wij verzoeken u vanaf 22.30 uur bij te dragen aan de rust op de afdeling. Dit houdt in dat er geen gebruik meer wordt gemaakt van groot licht en radio of televisie zonder koptelefoon. Uw medepatiënten krijgen zo de gelegenheid om te gaan slapen.

Bezoektijden

De bezoektijden zijn tussen 11.00 en 20.00 uur. U kunt dan maximaal twee bezoekers tegelijk ontvangen, hiermee willen we de rust voor uw mede­patiënten bewaken. Ontvangt u of heeft u meer bezoekers, dan wordt er gevraagd of u ergens buiten de kamer af te spreken. Indien u op afwijkende tijden bezoek wenst wordt u verzocht dit te overleggen met de verpleegkundige.

Afdelingsafspraken uitklapper, klik om te openen

Gemengd verplegen

Op de verpleegafdeling C2 west wordt er gemengd verpleegd. Dit houdt in dat u met zowel mannen als vrouwen op dezelfde kamer kunt komen te liggen. Indien u hier moeite mee hebt, mag u dit kenbaar maken aan uw verpleegkundige.

Privacy

Op de verpleegafdeling C2 west wordt uw privacy zoveel mogelijk gewaar­borgd. Gesprekken met u voeren we het liefst in een aparte kamer. Wij beschouwen informatie over uw gezondheid als privé informatie. Alleen medewerkers die hiertoe bevoegd zijn, kunnen uw gegevens inzien. Alleen met uw toestemming kunnen gegevens aan derden worden verstrekt.

Roken

Het UMC Utrecht is een rookvrij ziekenhuis met een beperkt aantal rook­gedoogzones die voldoen aan bepaalde eisen. Bij de hoofdingang vindt u de bewegwijzering voor de rookgedoogzone

Mogelijkheden verlof

Als uw situatie het toelaat, is verlof in weekeinden en op feestdagen mogelijk na toestemming van de zaalarts. Wanneer u overdag graag de afdeling wilt verlaten, verzoeken we u om dit aan de verpleegkundige door te geven. De verpleegkundige weet dan waar hij of zij u kan vinden als dit nodig is.

Overdracht momenten

De verpleegkundige overdracht vindt plaats van 7.30 tot 8.00 uur, van 15.30 tot 16.00 uur en van 23.15 tot 23.45 uur. In die tijd kunt u alleen bij spoedproblemen een verpleegkundige raadplegen. Uw contactpersoon kan naar de afdeling bellen voor informatie. De meest geschikte tijden hiervoor zijn; vóór 7.30 uur (dan treft u de nachtdienst nog) en na 11.00 uur (dan heeft er overleg plaatsgevonden tussen verpleegkundige en arts).

Bewegen

Ter bevordering van uw herstel en behoud van conditie en mobiliteit, is het van belang om zoveel mogelijk te bewegen tijdens uw opname. Dit kunt u doen door in uw dagelijkse kleding uit bed te zijn. Het helpt al heel erg om uw maaltijden aan tafel te nuttigen en minimaal één keer per dag een rondje te lopen over de afdeling, bijvoorbeeld samen met bezoek.

Faciliteiten op de afdeling uitklapper, klik om te openen

  • Op de afdeling bevindt zich een patiëntenkoelkast. Wanneer u hier gebruik van maakt, is het belangrijk dat u overal uw naam en datum op zet. Spullen zonder naam en datum worden weggegooid.
  • Tevens bevindt er zich een ruimte (aanrecht) waar u of uw bezoek de bloemen kan verzorgen. Er zijn ook enkele vazen aanwezig.
  • Aan het begin van de afdeling staan automaten waar uw bezoek koffie, thee en frisdrank kan uitnemen. Standaard koffie en thee is gratis.
  • Het toilet op uw kamer is alleen bestemd voor u en uw medepatiënten. Uw bezoek dient gebruik te maken van de toiletten op de gang aan het begin van de afdeling.
  • Via het infotainmentsysteem (computer bij uw bed) kunt u gratis gebruik maken van tv, internet, radio en telefoon. Bellen naar vaste nummers is gratis. Als u naar een mobiel nummer wilt bellen, kunt u beneden in de centrale hal een opwaardeerkaart aanvragen.

Ontslag uitklapper, klik om te openen

Al in een vroeg stadium van de opname wordt er een streefontslagdatum vastgesteld. Dit om eventuele thuiszorg vroegtijdig aan te kunnen vragen. Als u tijdens het opnamegesprek heeft aangegeven dat u thuiszorg nodig heeft, is het mogelijk de aanvraag hiervoor op de afdeling te starten. Het is echter niet vanzelfsprekend dat u in het ziekenhuis kunt blijven totdat de thuiszorg geregeld is. Dit geldt ook als u wacht op een plek in een verpleeghuis of verzorgingshuis. Op de dag van ontslag verlaat u in principe rond 11.00 uur de kamer. Later op de dag kunnen namelijk nieuwe opnames gepland staan. Bij ontslag heeft u een gesprek met de arts en apothekersassistente. U krijgt van de verpleeg­kundige zo nodig een polikliniekafspraak, recepten en/of medicijnen mee en eventuele leefvoorschriften worden met u besproken.

Indien u na het lezen van deze brochure nog vragen hebt, dan kunt u die altijd stellen aan één van de medewerkers van de afdeling C2 west.

Uw ervaringen uitklapper, klik om te openen

De medewerkers van afdeling C2 west stellen het zeer op prijs om van u te vernemen hoe u uw opname heeft ervaren. U krijgt aan het einde van de opname een enquête via de mail.

Onze medewerkers doen hun best om optimale zorg te verlenen. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk te uiten, zodat we naar een oplossing kunnen zoeken. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan bij voorkeur direct met de betreffende zorgverlener. Lukt dit niet, of vindt u het prettig dat een neutrale tussenpersoon u in het proces ondersteunt, dan kunt u terecht bij de klachtenbemiddelaars via onderstaand adres of via telefoonnummer 088 75 562 08.

Contact uitklapper, klik om te openen

Verpleegafdeling Interne geneeskunde (C2 west)

Hebt u vragen? Neemt u dan contact op met de verpleegafdeling.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet