U bent opgenomen op de afdeling D4 oost van het UMC Utrecht. Afdeling D4 oost kent twee hoofdspecialismen: algemene heelkunde en vaatchirurgie. In de brochure ‘opname’ hebt u kunnen lezen wat u in het algemeen kan en mag verwachten tijdens uw opname. Onderwerpen die specifiek voor afdeling D4 oost gelden, leest u in deze brochure. Wij wensen u een goed verblijf toe.
Welkom op afdeling D4 oost uitklapper, klik om te openen
Afdeling D4 oost bevindt zich in de D vleugel op de 4e verdieping. Er kunnen 22 patiënten verpleegd worden. Op elke kamer is een toilet, was- en doucheruimte. Verder beschikt u over een afsluitbare kast. Iedere patiënt heeft beschikking over een tablet. Dit noemen we ook wel het infotainment. Op de tablet staat een infotainmentapp waarmee de patiënt onder andere kan televisiekijken, eten bestellen en muziek luisteren.
Bezoektijden
De bezoektijden op de afdeling zijn dagelijks van 11.00 – 20.00 uur. Maximaal twee bezoekers per patiënt. Wij hopen dat u hier voldoende rekening mee kunt houden.
De opname uitklapper, klik om te openen
Melden
De verpleegkundige van de verpleegafdeling ontvangt u en houdt met u een opnamegesprek. De verpleegkundige controleert onder andere of er wijzigingen hebben plaatsgevonden in uw medicatiegebruik tussen de pre-operatieve screening en de dag van opname. De verpleegkundige legt u de gang van zaken op de afdeling uit, beantwoordt uw vragen en bereidt u voor op uw operatie, behandeling of onderzoek.
De secretaresse kan voor de administratieve controle vragen om uw ID kaart/paspoort en zorgpas.
Contactpersoon familie
De verpleegkundige vraagt u wie u als contactpersoon van uw familie wilt benoemen. Na een onderzoek of ingreep kan deze persoon naar uw welzijn informeren bij de verpleging van de afdeling. Dit om te voorkomen dat verpleegkundigen hetzelfde verhaal diverse keren moeten vertellen. Uw familie en vrienden kunnen dan met uw contactpersoon bellen, wanneer zij willen weten hoe het met u gaat.
Ontslag uitklapper, klik om te openen
Het is vaak moeilijk te zeggen wanneer u weer naar huis mag. Meestal hoort u dit één of twee dagen van tevoren. Het tijdstip van ontslag is na 11.00 uur ’s ochtends of in overleg met u op een ander moment.
Uw arts bespreekt met u een eventueel vervolg van de behandeling na ontslag uit het ziekenhuis. Als u thuis medicijnen moet gebruiken, krijgt u een recept mee. We stellen uw huisarts op de hoogte van uw ontslag en van de afgesproken nazorg. De actuele medicatielijst wordt naar uw apotheek gemaild.
Nazorg
Meestal maakt de afdelingssecretaresse een afspraak voor uw eerstvolgende polikliniekbezoek. Als er ondersteuning in de thuissituatie voor u nodig is, wordt de transferverpleegkundige of maatschappelijk werker ingezet. Zij kunnen eventueel thuiszorg of hulpmiddelen voor u regelen.
Mogelijk wordt u verwezen naar een fysiotherapeut, een diëtist of andere zorgverlener. Heeft u na opname thuis huishoudelijk hulp nodig? Dit dient u zelf te regelen. Informeer bij het WMO-loket van uw gemeente naar de werkwijze. De website Helpjemee kan u helpen de zorg thuis gemakkelijk te organiseren. Bij het aanvragen van thuiszorg of hulpmiddelen kunnen de eventuele kosten voor uw eigen rekening zijn (eigen bijdrage zorgverzekering).
Soms is het niet mogelijk om direct naar huis te gaan. De arts kan u bijvoorbeeld een tijdelijk verblijf in een verpleeghuis of herstellingsoord aanraden. Met de transferverpleegkundige kunt u de mogelijkheden doorspreken. Zij regelt de opname in een ander verblijf.
De medewerkers van de afdeling uitklapper, klik om te openen
Tijdens uw verblijf ziet u verschillende medewerkers.
Artsen
Visites
Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis krijgt u regelmatig bezoek van artsen die verantwoordelijk zijn voor uw behandeling (operateur, zaalartsen, co-assistenten). Voor deze bezoeken, ook wel artsenvisites genoemd, zijn vaste momenten afgesproken. Elke ochtend tussen 09.00-11.00 uur. Tijdens deze visites bespreken zij de verdere behandeling met u. Wilt u buiten de artsenvisite om de zaalarts of specialist spreken, dan kunt u dat aangeven tijdens de visite of doorgeven aan de verpleegkundige.
De artsenvisites zijn verdeeld in de dagelijkse visite (zaalarts en verpleegkundige) en een grote visite ((vaat)chirurg, zaalarts, co-assistenten, regieverpleegkundige en verpleegkundige). De grote visite vindt één keer per week plaats.
- elke maandag grote visite vaatchirurgie
- elke woensdag grote visite algemene heelkunde
Gang van zaken
We houden zo veel mogelijk rekening met uw privacy tijdens de artsenvisite en zullen zo nodig de gordijnen rondom het bed dicht doen. Wij verzoeken u tijdens de visitetijden op uw kamer te verblijven en de visite af te wachten. Het is handig van te voren na te denken over wat u tijdens de visite wilt vertellen en vragen aan uw arts. Schrijf deze vragen op, zodat u ze niet vergeet. De verpleegkundige kan u eventueel helpen bij de voorbereiding. De dagelijkse visite is bedoeld om uitslagen van onderzoeken en dergelijke te bespreken, uw vragen te beantwoorden en het effect van de behandeling te volgen. Zo nodig kan de behandeling aangepast worden.
Tijdens de grote artsenvisite wordt per patiënt het medisch beleid per week besproken en worden er afspraken voor de komende week gemaakt. Na de visite bespreken de betrokken zorgverleners gezamenlijk uw verdere behandeling.
Verpleegkundigen
Op de afdeling werken we in twee teams met (regie) verpleegkundigen. De regieverpleegkundigen houden zich bezig met de continuïteit van het verpleegkundig beleid en de operationele zaken die horen bij een verpleegafdeling. Zij werken samen met de andere verpleegkundigen en zorgen ervoor dat de verpleging van u betrokken en doelmatig verloopt.
De verpleegkundige is het eerste aanspreekpunt voor u en uw naasten bij vragen over de verzorging of behandeling. We proberen zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundige voor u te laten zorgen. De verpleegkundigen werken in drie diensten, een dag-, avond- en nachtdienst. Tussen de verschillende diensten vindt een overdracht van zorg plaats.
Tijdens uw verblijf op afdeling D4 oost zult u merken dat de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor u als patiënt, alle gegevens over uw gezondheid registreert in de computer. De invoering van dit systeem, het zogenaamde elektronisch patiënten dossier, zorgt ervoor dat de medische informatie zowel door de verpleegkundigen op de afdeling, als door de arts maar ook door u zelf eenvoudig bekeken kan worden. We werken hierdoor zo transparant mogelijk en alleen in overeenstemming met u.
Daarnaast krijgt u te maken met:
- Secretaresses
- Voedingsassistenten
- Interieurverzorgers
De overige medewerkers waar u mee te maken kunt krijgen zijn:
- Co-assistenten
- Stomaverpleegkundigen
- Maatschappelijk werkers
- Fysiotherapeuten
- Geestelijk verzorgers
- Diëtisten
- Laboratoriummedewerkers
- Transfermedewerkers
Algemene informatie uitklapper, klik om te openen
Uw verblijf in het ziekenhuis staat in het teken van onderzoek en behandeling van uw aandoening. Dit leidt tot regelmatig terugkerende activiteiten waarvan we u nu vast een indruk geven. Precieze tijden kunnen per dag afhankelijk zijn van meerdere factoren.
06.00 – 07.30 uur
Vanaf 06.00 uur kunnen er controles bij u gedaan worden door de nachtdienst verpleegkundige. Om 07.30 uur start de dag op de afdeling. Tot 08.00 uur lezen de verpleegkundigen van de dagdienst de verpleegdossiers op de computer van de patiënten. De nachtdienst draagt over aan de regieverpleegkundigen en de teamleider.
08.00 uur
Tussen 08.00 en 08.30 uur krijgt u het ontbijt. In de loop van de ochtend helpt de verpleegkundige u, waar nodig, met uw verzorging en behandeling. De verpleegkundige spreekt hiervoor een tijdstip met u af. De verpleegkundige voert verschillende lichaamscontroles uit (zoals temperatuur opnemen, polsslag tellen en bloeddruk opnemen). In de loop van de dag kunnen ook onderzoeken voor u gepland zijn. Hierover krijgt u tijdig informatie.
12.00 – 13.00 uur
Tussen 12.00 uur en 13.00 uur kunt u de lunch verwachten. In de loop van de middag en ‘s avonds vindt, zo nodig, verdere verzorging plaats. ‘s Middags is er uiteraard volop gelegenheid om bezoek te ontvangen. De bezoektijden van onze afdeling zijn van 11.00 tot 20.00 uur. Andere bezoektijden zijn, in overleg met de verpleegkundigen, mogelijk.
17.00 – 18.00 uur
De warme maaltijd komt tussen 17.00 uur en 18.00 uur op de afdeling (gelieve de keuze van een avondmaaltijd voor 11.30 uur invullen via het infotainment systeem).
22.00 uur
Vanaf 22.00 uur streven wij naar rust op de afdeling. Daarom verzoeken wij u op uw kamer geen gebruik meer te maken van groot licht, radio zonder oortelefoon, televisie en dergelijke zodat uw medepatiënten de gelegenheid hebben om te gaan slapen.
Afdelingsafspraken uitklapper, klik om te openen
Naast de algemene afspraken die voor alle afdelingen gelden (zie opname brochure), gelden voor afdeling D4 oost een aantal specifieke afspraken.
- Bloemen en planten: bloemen en planten zijn in principe toegestaan, wel met mate.
- Alcohol: op de afdeling is het niet toegestaan alcohol te gebruiken.
- Koelkast: voorzie uw spullen van een etiket met uw naam en de datum. Deze etiketten zijn beschikbaar op de afdeling.
- Eten en drinken: de voedingsassistenten verzorgen de maaltijden en dranken voor u. ’s Morgens en ’s middags zijn er naast de hoofdmaaltijden twee drankenrondes. Bezoekers kunnen gebruik maken van de drankautomaat bij de liften.
- Douche en toilet op uw kamer: deze zijn alleen bestemd voor de patiënten. Wij verzoeken uw bezoek gebruik te maken van de bezoekerstoiletten aan het begin van de afdeling.
- Roken: het UMC Utrecht en de nabij gelegen omgeving is een rookvrij ziekenhuis.
Mobiel bellen
- Zet uw toestel bij voorkeur op stil-trilstand.
- Praat niet te hard tijdens het telefoneren.
- Zoek een plek waar u zo min mogelijk mensen stoort.
- Voer geen gesprekken tijdens een consult, artsenronde, rusttijden of ’s nachts.
- Als een arts of verpleegkundige u verzoekt uw telefoon uit te zetten, volg deze instructie op.
- Gelieve niet bellen voor 07.30 uur en na 22.00 uur.
- Houd rekening met de privacy; neem geen foto’s (of video’s) zonder toestemming van de betreffende patiënt(en).
Familiekamers
In uitzonderlijke gevallen kan een familielid in ons ziekenhuis overnachten. Op een aantal afdelingen is een familiekamer beschikbaar. U kunt met de verpleegkundige overleggen of overnachting mogelijk is.
Privacy en Recht
Op de afdeling wordt uw privacy zoveel mogelijk gewaarborgd. U kunt, als u dat wenst, bijvoorbeeld altijd een gesprek met een zorgverlener aanvragen in een aparte kamer. Voor meer informatie over uw rechten als patiënt in de zorg verwijzen wij u naar de folder ‘Wat zijn uw rechten in de zorg?’
Gemengd verplegen
Op afdeling D4 oost wordt gemengd verpleegd. Dit wil zeggen dat mannen en vrouwen één kamer delen. Heeft u hier bezwaar tegen, dan kunt u dit kenbaar maken. Het is mogelijk dat uw wens om hierin verandering aan te brengen niet gehonoreerd kan worden.
Klachten
Heeft u klachten over de gang van zaken op de verpleegafdeling, dan kunt u dit kenbaar maken bij de verpleging of teamleider van de afdeling. Het liefst zo spoedig mogelijk zodat direct naar een oplossing gekeken kan worden. Voor het schriftelijk indienen van een klacht kunt u eventueel ook gebruik maken van een klachtenformulier die te vinden is op de website van het UMC Utrecht.
Meer informatie
Hebt u nog vragen, dan kunt u deze stellen aan een van de medewerkers van afdeling D4 oost. Telefoonnummer: 088 75 580 42 (bij voorkeur tussen 09.00 - 15.00 uur).
Contact uitklapper, klik om te openen
Verpleegafdeling Vaatchirurgie (D4 oost)
Verpleegafdeling D4 oost is telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer: