Uw arts heeft u een niet-selectieve MAO-remmer voorgeschreven. Een MAO-remmer vermindert de werking van Mono-Amine- Oxidase (MAO) in uw lichaam.
MAO is een enzym (natuurlijke stof die reacties in het lichaam versnelt) dat het afbreken van neurotransmitters in ons lichaam bevordert. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die een rol spelen bij de processen in het centrale zenuwstelsel. Hoe meer MAO in uw lichaam aanwezig is, hoe meer neurotransmitters worden afgebroken. Omdat bij u te veel neurotransmitters worden afgebroken, krijgt u medicijnen om de werking van MAO te remmen.
Waarom is een tyramine beperking nodig? uitklapper, klik om te openen
MAO zorgt er ook voor dat tyramine, een eiwitachtige stof, wordt afgebroken. Doordat u nu een niet-selectieve MAO-remmer gebruikt, komt er minder MAO in uw lichaam. Daardoor wordt er minder tyramine afgebroken en stijgt de hoeveelheid tyramine in uw bloed. Een grote hoeveelheid tyramine heeft tot gevolg heeft dat uw bloeddruk stijgt. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid tyramine die u met voeding binnenkrijgt te beperken.
Wanneer zijn de voedingsadviezen nodig? uitklapper, klik om te openen
De voedingsadviezen gelden vanaf de dag dat u de MAO- remmer gaat slikken. Als u met de MAO-remmer mag stoppen, dan moet u deze voedingsadviezen nog 10 dagen volgen.
Voedingsadviezen uitklapper, klik om te openen
Welke voedingsmiddelen bevatten tyramine
Tyramine komt van nature voor in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in oude kaas. Bacteriën maken ook tyramine uit eiwit. Verse eiwitrijke producten bevatten weinig tyramine. Maar naarmate deze eiwitrijke producten langer bewaard worden, neemt de hoeveelheid bacteriën en dus ook de hoeveelheid tyramine toe. Ook bij het drogen, roken of in het zuur leggen van voedingsmiddelen neemt het tyraminegehalte toe. Het is het belangrijk om te letten op wat u eet en drinkt en hoe u de producten bewaart.
Bereidings- en bewaaradviezen
Koop alleen verse producten en bewaar deze niet langer dan aanbevolen. Let op de THT-datum (datum ‘ten minste houdbaar tot’). Verderop in deze brochure staan specifieke bewaaradviezen. Als u bereide gerechten wilt bewaren, moet u deze zo snel mogelijk laten afkoelen en in de koelkast bewaren. Na bereiding kunt u restjes binnen 24 uur nog eten.
Voedingsadviezen per productgroep
Op de volgende pagina’s staan per productgroep adviezen over wat u wel en niet kunt eten en over het bewaren van de voedingsmiddelen.
Groente en fruit
(**TABEL**)
Nagerechten
(**TABEL**)
Kaas
Koop verpakte kaas, voorzien van etiket met vermelding van soort kaas en THT-datum. Hollandse kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Bij pasteuriseren wordt de melk verhit tot 72ºC waardoor de meeste bacteriën worden gedood. Kaas gemaakt van ‘rauwe’ melk bevat meer tyramine en is niet toegestaan. Wanneer op de verpakking staat: ‘rauwmelkse kaas’ of ‘lait cru’, dan is de kaas gemaakt van ‘rauwe melk’ en niet toegestaan. Bewaar kaas in de koelkast, maar niet langer dan de THT en niet langer dan twee weken na aankoop.
(**TABEL**)
Vlees, vleesvervangers, vis, schaal- en schelpdieren, kip en ei
Bereid vlees en vis zo snel mogelijk na aankoop. Ontdooi diepgevroren vlees, vis en kip altijd in de koelkast of magnetron en bereid het meteen na ontdooien. Vleeswaren kunt u maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren (zie THT-datum). Bewaar eieren op een koele plaats (4 tot 12ºC) en gebruik deze voor de THT-datum. Eenmaal bereid vlees, vis en kip kunt u 24 uur in de koelkast bewaren.
(**TABEL**)
Sojaproducten en gefermenteerde sauzen
Bewaar geopende flessen saus altijd in de koelkast. De flesjes na openen maximaal 3 maanden bewaren.
(**TABEL**)
Dranken
Gebruik melkproducten vóór de vermelde uiterste consumptiedatum (THT) die op het pak of de fles staat.
(**TABEL**)
Alcoholische dranken
Bewaar geen geopende flessen wijn, sterke drank, bier of gedestilleerd.
(**TABEL**)
Gistproducten
Let op de THT-datum.
(**TABEL**)
Eenpansgerechten en gekoelde maaltijden
Deze gerechten zijn toegestaan, maar zorg ervoor dat tijdens het vervoer van de winkel naar huis de temperatuur onder de 10º C blijft. Thuis de producten direct in de koelkast zetten en consumeren vóór de THT-datum.
(**TABEL**)
Overige producten: drop, reformartikelen
(**TABEL**)
Algemene adviezen uitklapper, klik om te openen
- Chocolade, schaal- en schelpdieren en alcohol kunnen bij sommige mensen een overgevoeligheidsreactie geven (bijvoorbeeld hoofdpijn). Deze reactie heeft niets te maken met het gebruik van een MAO-remmer. Als u merkt dat u overgevoelig bent voor een van deze producten, kunt u deze beter vermijden.
- Gebruik reformartikelen en andere alternatieve voedingsmiddelen altijd in overleg met uw arts. Deze producten kunnen in combinatie met MAO-remmers gevaarlijk zijn.
- Komt u bij een andere arts of bij uw tandarts, zeg dan altijd dat u MAO-remmers gebruikt.
- Neem geen andere medicijnen dan uw arts u voorschrijft. MAO-remmers kunnen in combinatie met andere medicijnen tot gevaarlijke reacties leiden. Voorbeelden van medicatie die niet geschikt zijn in combinatie met MAO remmers zijn Dampo® bij droge hoest en Otrivin® neusspray
- Wanneer u ernstige of vreemde verschijnselen bij uzelf opmerkt, bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn en/of hevige onrust, neem dan contact op met uw behandeld arts.
Hebt u nog vragen? uitklapper, klik om te openen
Voor vragen over de voedingsadviezen kunt u contact opnemen met de afdeling Diëtetiek.
Telefonisch spreekuur afdeling Diëtetiek;
Dagelijks van 8.30-9.30 uur, telefoonnummer 088 75 583 64.