De CLOZIN studie
De CLOZIN studie
Patiënten die clozapine gebruiken hebben vaak eerst veel andere medicatie geprobeerd. Door bijwerkingen van die medicijnen of omdat ze niet goed werkten, is er clozapine nodig. Omdat clozapine nu vaak als een van de laatste medicijnen wordt gebruikt, terwijl het heel effectief is, willen wij kunnen voorspellen bij wie clozapine goed werkt en welke bijwerkingen iemand krijgt.
Wat is het doel van het onderzoek uitklapper, klik om te openen
Patiënten met psychotische stoornissen gebruiken antipsychotica om hun klachten te verminderen. Van te voren weet een arts niet welk van de antipsychotica goed werkt en welke bijwerkingen iemand krijgt. Daarom wordt er uitgeprobeerd. Bij sommige mensen werken de antipsychotica niet. Zij worden therapieresistent genoemd. Deze groep mensen gaat clozapine gebruiken, wat vaak heel goed werkt. Vaak is dit na talloze pogingen van andere antipsychotica en heel veel vervelende bijwerkingen.
Met dit onderzoek willen wij voorspellen bij wie clozapine goed werkt en wie welke bijwerkingen krijgt. Met de resultaten kunnen mensen die het nodig hebben eerder clozapine krijgen en kan er een goede afweging worden gemaakt of de bijwerkingen niet te heftig zijn. Dit kan voorkomen dat mensen in de toekomst allerlei medicatie moeten uitproberen die voor hen niet effectief is en/of vervelende bijwerkingen geeft.
Wie zijn de onderzoekers
- Prof. dr. René Kahn, psychiater en hoogleraar
- Dr. Jurjen Luykx, psychiater en hoofdonderzoeker psychiatrische genetica, UMC Utrecht
- Drs. Marte van der Horst, coördinerend onderzoeker, UMC Utrecht
- UMC Utrecht stagiaires
Wat houdt deelnemen aan het onderzoek in
Wij zoeken mensen die clozapine gebruiken, gaan gebruiken, of hebben gebruikt.
Voor mensen die clozapine gebruiken/hebben gebruikt is er één onderzoeksmoment (15 minuten) waarin het volgende wordt gedaan:
- 1 buisje bloed afnemen
- Korte vragenlijst
- Er zijn geen risico's en patiënten ontvangen 5 euro. Eventuele reiskosten kunnen worden vergoed. We kunnen u ook thuis bezoeken.
Voor mensen die clozapine gaan gebruiken zijn er drie onderzoeksmomenten, verspreid over 6 maanden (80 minuten per keer), waarin het volgende wordt gedaan:
- 2 buisjes bloed afnemen
- Vragenlijsten
- 3 korte testen
- Er zijn geen risico's en patiënten ontvangen 5 euro per keer. Eventuele reiskosten kunnen worden vergoed. We kunnen u ook thuis bezoeken.
Door wie is het onderzoek gefinancierd
Dit onderzoek is gestart op initiatief van het UMC Utrecht en vindt in samenwerking met de Clozapine Werkgroep plaats. Deze Werkgroep maakt richtlijnen voor clozapine gebruik. Voor dit onderzoek zijn we nog op zoek naar financiering.
Voortgang en looptijd
Er zijn nog geen voorlopige resultaten beschikbaar. Dit onderzoek loopt tot en met 2022.
Geïnteresseerd in deelname? uitklapper, klik om te openen
Indien u geïnteresseerd bent in deelname, kunt u contact opnemen met Marte van der Horst, coördinerend onderzoeker (M.Z.vanderHorst-10@umcutrecht.nl).
Meer informatie
Meer informatie kunt u hier vinden (beneden aan de pagina staat de informatie in het Nederlands).
Betrokkenheid patiëntpartners
Twee belangrijke patiënten- en familieverenigingen, Anoiksis en Ypsilon, hebben bijgedragen aan het onderzoek door hun leden te vragen om mee te doen aan dit onderzoek (indien van toepassing).
Stagemogelijkheden uitklapper, klik om te openen
Deze studie biedt soms stageplaatsen aan. Voor meer informatie kun je mailen naar M.Z.vanderHorst-10@umcutrecht.nl