MATILDA-trial
MATILDA-trial
De MATILDA-studie is een wetenschappelijk onderzoek. Hierin wordt onderzocht welke techniek het best gebruikt kan worden voor het verwijderen van grote darmpoliepen. Het UMC Utrecht is hoofdonderzoeker. De studie wordt in verschillende ziekenhuizen uitgevoerd.
Wat is de MATILDA-studie? uitklapper, klik om te openen
Officiële naam van de studie
Multicenter, Randomised Controlled Trial Comparing Endoscopic Mucosal Resection (EMR) And Endoscopic Submucosal dissecTIon (ESD) for Resection of Large Distal Non-pedunculated Colorectal Adenomas (MATILDA-trial)
Doel van de MATILDA-studie
Coloscopie
Coloscopie is een onderzoek van het slijmvlies van de dikke darm. Coloscopieën worden gedaan om poliepen op te sporen. Poliepen zijn cellen van het darmslijmvlies die een genetische verandering hebben ondergaan. Ze zijn goedaardig, maar er kan uiteindelijk wel kanker uit ontstaan. Daarom worden poliepen verwijderd tijdens de coloscopie. Het goed verwijderen van poliepen is een belangrijke methode om darmkanker te voorkómen.
Technieken om poliepen te verwijderen
In deze studie worden twee technieken vergeleken om grote darmpoliepen te verwijderen: EMR en ESD. Met de al langer bestaande techniek EMR (piecemeal endoscopische mucosale resectie) haalt de arts de poliep ‘in kleine hapjes’ weg, met behulp van een speciale snaar (een soort lasso). Bij de ESD-techniek wordt de poliep met een klein mesje losgesneden van het omliggende darmslijmvlies en daarna van de bodem.
Vergelijking
Op dit moment zijn beide technieken in Nederland beschikbaar. Beide behandelingen hebben voor- en nadelen, maar het is onbekend welke van de twee technieken op de lange termijn de beste uitkomsten geeft. Dat komt omdat EMR en ESD nog nooit goed met elkaar vergeleken zijn. Het doel van dit onderzoek is daarom om EMR en ESD met elkaar te vergelijken. De behandelingen zullen niet alleen vergeleken worden op het aantal patiënten met restweefsel bij controle-onderzoek, het aantal succesvolle verwijderingen, complicaties en kosten, maar ook op patiëntbeleving.
Opzet van de studie
MATILDA is een ‘multicenter gerandomiseerd onderzoek’:
- ‘Multicenter’ betekent dat het onderzoek in verschillende ziekenhuizen wordt gedaan.
- ‘Gerandomiseerd’ betekent dat voor elke deelnemer aan de studie wordt geloot of hij/zij met EMR of ESD wordt behandeld.
Aan de MATILDA-trial doen 212 patiënten uit 17 Nederlandse ziekenhuizen mee.
Technieken om poliepen te verwijderen
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Subsidie
Het onderzoek is eind 2015 met € 280.000 gesubsidieerd door KWF Kankerbestrijding.
Deelnemen aan het onderzoek? uitklapper, klik om te openen
Het onderzoek wordt gedaan onder patiënten die een coloscopie hebben ondergaan, waarbij een grote poliep in het laatste deel van de darm gevonden is. Als u een kandidaat zou kunnen zijn om aan deze studie deel te nemen, wordt u daarvoor uitgenodigd door uw zorgverlener.
U bent niet verplicht om mee te doen met de studie. Als u niet meedoet, wordt u met dezelfde zorg een aandacht behandeld als de deelnemers aan MATILDA.
Onderzoekers uitklapper, klik om te openen
De MATILDA-studie wordt gedaan in 17 Nederlandse ziekenhuizen. De hoofdonderzoekers zijn:
Ondersteuners van de MATILDA-studie uitklapper, klik om te openen
De MATILDA studie kan worden uitgevoerd mede door de steun van:
- Ingrid Buijs, klankbordgroep UMC Utrecht en ervaringsdeskundige. Zij heeft geholpen bij de uitwerking van het onderdeel patiëntbeleving.
- KWF Kankerbestrijding. Zij steunen de MATILDA-studie financieel.
- SPKS Darmkanker Nederland en de Stomavereniging. Zij steunen de uitvoering van de MATILDA-studie.
- Integraal kankercentrum Nederland (IKNL). Zij voeren het datamanagement van de MATILDA-studie uit.
Meer informatie uitklapper, klik om te openen
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u vragen hebt over de MATILDA-trial kunt u contact opnemen met drs. Yara Backes, arts-onderzoeker op de afdeling MDL