Pijn in aangezicht of kaakgewricht
Pijn in aangezicht of kaakgewricht
Aangezichtspijn, kaakgewrichtsklachten of temporomandibulaire dysfunctie is een verzamelnaam voor stoornissen van kauwstelsel, bestaande uit het kaakgewricht en de kauwspieren. De kauwspieren zorgen voor de dagelijkse bewegingen van de kaak zoals kauwen, slikken, praten, zoenen of fluiten. Ze worden dus de hele dag door gebruikt. Zoals bij alle spieren is het belangrijk dat de kauwspieren ook voldoende rust krijgen.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van de volgende mogelijkheden:
- Eigen inzet: uw eigen medewerking is de belangrijkste factor tot een succesvolle behandeling. De oefeningen en adviezen die u krijgt dient u zorgvuldig op te volgen om zo snel mogelijk van de klachten af te komen, en om de ze in de toekomst te voorkomen.
- Fysiotherapie: van een fysiotherapeut krijgt u instructies hoe u de mond goed gebruikt en ontspant. De oefeningen zijn er op gericht op thuis zelf de pijnlijke kauwspieren los te masseren en het gewricht soepel te houden.
- Psychologische hulp: vaak speelt stress een verergerende rol bij kaakgewrichtsklachten. Soms kan het nodig zijn om met een psycholoog te bespreken hoe u beter met uw stress kunt omgaan. Ook kan een psycholoog u leren te ontspannen ten tijde van stress om overmatig klemmen of knarsen te voorkomen.
- Kaakgewrichtsspoeling of kijkoperatie: deze worden slechts zelden uitgevoerd omdat ze vrij ingrijpend zijn en niet altijd leiden tot een positief resultaat.
- Splint: als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen kan een tandarts een plastic plaatje (splint) vervaardigen, zodat de kaak op een betere manier wordt belast.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Indien de kauwspieren te veel gebruikt worden en te weinig rust krijgen, ontstaat er overbelasting. Door overbelasting van het kauwstelsel kunnen de volgende klachten ontstaan:
- Pijn van het kaakgewricht.
- Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren.
- Knappend of krakend geluid in het kaakgewricht.
- Abnormale slijtage van het gebit.
- Soms kan de overbelasting zich ook uiten in oor-, hoofd- of nekpijn.
Redenen voor overbelasting kunnen zijn:
- Afwijkend mondgedrag zoals: klemmen, knarsen, nagelbijten, lip- of wangbijten, tongpersen, of kauwgomkauwen.
- Stress. Dit is een belangrijke factor die vaak meespeelt in het verergeren van de klachten. Tijdens periodes van stress kan afwijkend mondgedrag toenemen wat zich uit in kaakgewrichtsklachten.
- Soms: het niet goed op elkaar passen van tanden.
Het kaakgewricht bevindt zich vlak voor het oor en bestaat uit een kaakkopje, een kaakkom, en daartussen een kraakbeenschijf. Door overbelasting kan de kraakbeenschijf tijdelijk verschuiven, waarna hij terugschiet en een knappend geluid veroorzaakt. De kaak wordt bewogen door de kauwspieren. De grootste kauwspieren bevinden zich aan de zijkant van de schedel op de slaap, vlak voor het oor tot aan de kaakhoeken.
Voordat tot behandeling wordt overgegaan, is het van belang vast te stellen wat bij u de oorzaak is van de kaakgewrichtsklachten. Afhankelijk van de oorzaak zal een behandelplan worden opgesteld.
Verpleegafdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde (D5 west)
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
- Polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde
- Verpleegafdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde (D5 west)
- Specialisme Bijzondere tandheelkunde
- Specialisme Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.15 - 11.30 uur en van 12.15 - 16.30 uur
Verpleegafdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie en bijzondere tandheelkunde (D5 west)
Telefoonnummers van verpleegafdeling D5 west: 088 75 577 20 of