Vaginale verzakking
Vaginale verzakking
Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina naar beneden en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).
Uw lichaam
De organen in het bekken (baarmoeder, blaas, dikke darm) rusten op de bekkenbodem. De bekkenbodem is een netwerk van spieren en bindweefsel. De baarmoeder is opgehangen aan een paar banden. Tussen de voorwand van de vagina en de blaas en de achterwand van de vagina en de dikke darm zit steunweefsel, dat de organen op hun plaats houdt. Als deze banden, de bekkenbodem en het steunweefsel verslapt zijn, kunt u een verzakking krijgen.
Verzakkingen komen veel voor, vooral na de overgang.. Zo’n 25 procent van de vrouwen krijgt ermee te maken. Door bevallingen en ouder worden kunnen verzakkingen ontstaan. Als de organen verzakken kan de werking van de organen minder goed zijn. Dat kan klachten geven met plassen, poepen of vrijen.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Er zijn verschillende vormen van verzakkingen met eigen klachten.
Blaasverzakking
De voorwand van de schede, waar de blaas op rust, zakt naar buiten. Dit voelt alsof er een balletje uit de schede zakt.
Mogelijke klachten
- zwaar gevoel in het bekken;
- plasproblemen;
- moeite de blaas te legen;
- blaasontstekingen;
- urineverlies.
Baarmoederverzakking
De baarmoeder zakt uit zijn normale positie. Dit voelt als een bobbel in de schede of een balletje uit de schede.
Mogelijke klachten
- een gevoel van zwaarte of druk in het bekken;
- terugkerende blaasontstekingen;
- urineverlies;
- moeite de blaas te legen.
Darmverzakking
Als de achterwand van de schede te slap is kan de endeldarm naar buiten komen, of de dunne darm zakt tussen de schede en de dikke darm. Ook hier kan een bobbel in of balletje uit de schede gevoeld worden.
Mogelijke klachten
- moeizame stoelgang;
- niet goed leegkomen bij ontlasten.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Na de overgang komt een verzakking veel voor. Zo’n vijfentwintig procent van de vrouwen heeft ermee te maken. Verzakkingen kunnen tegelijkertijd ontstaan of kunnen elkaar versterken. Zo kan een blaasverzakking het gevolg zijn van een baarmoederverzakking.
De belangrijkste oorzaken van een verzakking zijn:
- een verzwakte bekkenbodem;
- erfelijke aanleg;
- overgewicht;
- veroudering (overgang);
- bevalling(en);
- zware lichamelijke inspanning.
Bevallingen
De geboorte van zware kinderen belast de weefsels en spieren rondom de vagina.
De overgang
Het hormoon oestrogeen helpt om de spieren en weefsels in de bekkenbodem sterk te houden. Tijdens en na de overgang daalt het oestrogeenniveau, waardoor de ondersteunde structuren in de bekkenbodem extra kunnen verzwakken.
Baarmoederverwijdering
De baarmoeder is belangrijk voor de ondersteuning van andere organen. Als de baarmoeder is verwijderd, kan de bovenkant van de vagina geleidelijk gaan verzakken.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Uw arts zal u onderzoeken om vast te stellen of u een verzakking hebt, wat voor verzakking het is en hoe ernstig die is.
Stappen in het onderzoek zijn:
- een gesprek met uw arts over uw klachten (anamnese);
- gynaecologisch onderzoek, waarbij de arts met behulp van een spreider (speculum) in de baarmoedermond kijkt;
- inwendig (vaginaal) onderzoek;
- echoscopisch onderzoek naar de baarmoeder en eierstokken.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een verzakking. Welke behandeling voor u het beste is, is afhankelijk van het soort verzakking, uw klachten en uw eigen voorkeur.
Mogelijke behandelingen zijn:
- bekkenfysiotherapie
Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut leert u om de spieren rond het bekken te herkennen en te versterken. - vaginale ring (pessarium)
De ring brengt een verzakte blaas of een verzakte baarmoeder terug op de juiste plaats. Als de ring goed past, voelt u hem niet en kunt u gewoon seksuele gemeenschap hebben. - operatie bij blaasverzakking of een verzakking van de endeldarm
De gynaecoloog verstevigt de vaginawand met lichaamseigen weefsel. - operatie bij baarmoederverzakking
De gynaecoloog bevestigt de baarmoeder aan een stevige band aan het bekken . Slechts een enkele keer is een baarmoederverwijdering noodzakelijk. - operatie met kunststofmateriaal
Bij een terugkerende verzakking wordt in bepaalde gevallen voor een operatie met kunststofmateriaal gekozen. Dit wordt meestal middels een buikoperatie gedaan, maar kan ook via een vaginale benadering.
Zelf oefeningen doen
Wilt u zelf oefeningen doen? Bekijk de pagina met oefeningen ter versterking van de bekkenbodem om te kijken welke oefeningen u allemaal kunt doen.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Meer informatie
Samenwerkingen
Bij onderzoek en behandeling van bekkenbodemklachten, zoals vaginale verzakkingen, werkt de afdeling gynaecologie van het UMC Utrecht samen met Bergman Clinics voor Vrouwenzorg. Dankzij deze samenwerking kunnen patiënten snel geholpen worden volgens Mocht uw behandeling toch in het UMC Utrecht plaats moeten vinden dan reist een specialist van Bergman Clinics met u mee.
Contact
Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de Bergman Clinic.