In dit deel kunt u lezen over orthopedische problemen aan de rug, ook wel de wervelkolom genoemd. Er zijn drie soorten problemen aan de rug, namelijk: scheefgroei van de rug (scoliose), een versterk te bolle rug (kyfose) of een versterkte holle rug (lordose). De behandeling van deze drie rugaandoeningen is hetzelfde. Uw arts geeft aan om welke specifieke rugaandoening het bij uw kind gaat.
Vervormingen van de rug
De wervelkolom heeft bij de mens een aantal natuurlijke bochten. De borstwervelkolom vertoont een lichte kromming naar achteren, een bolle rug. De lendenwervelkolom laat juist een verkromming naar voren zien, een holle rug. Dit is vanaf te zijkant goed te zien. Van voren of van achteren gezien hoort de rug echter recht te zijn. Bij ongeveer tien procent van de mensen is er een geringe zijdelingse verkromming van de wervelkolom.
De wervelkolom is opgebouwd uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, het heiligbeen en de stuitbeentjes. De nek, borst en lendenwervels zijn onderling verbonden door een tussenwervelschijf aan de buikzijde en wervelgewrichtjes aan de rugzijde. Er is dus beweging mogelijk tussen de wervels onderling. De vele rugspieren, zowel tussen de twee aangrenzende wervels als lange spieren over meerdere wervels, zorgen voor de sturing van de wervelkolom. Ook de borstkas, de ribben en hun tussenliggende spieren en de buikwand zorgen voor vorm van de wervelkolom.
Klachten
Vervormingen aan de rug komen bij kinderen met spina bifida veel voor, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Door de vervorming van de wervelkolom en de borstkas is de lengte van de romp kleiner dan normaal. Hierdoor kunnen inwendige organen in verdrukking raken en problemen ontstaan met inwendige organen zoals het hart en de longen. Behalve deze ernstige gevolgen ontstaan pijnklachten omdat de ribbenboog op de bekkenkam komt te staan. Vooral in perioden dat een kind snel groeit, kan de vervorming aan de rug ernstige vormen aannemen. Ook na de groei kan een eenmaal ontstane vervorming nog toenemen, zodat uiteindelijk de mogelijkheid tot zitten verloren kan gaan.