Mevr. D.M.L. (Dimphy) Fikke
Beeldende therapie
Beeldende therapie is een vorm van vaktherapie (ervaringsgerichte psychotherapie) en wordt ingezet bij diagnostiek en behandeling. Door het werken met creatieve materialen en technieken wordt een doelgericht therapieproces op gang gebracht om tot verandering, ontwikkeling of acceptatie te komen.
Aandachtsgebieden uitklapper, klik om te openen
Aandachtsgebieden algemeen:
- Observatie, (proces)diagnostiek en indicatiestelling
- Kortdurende behandeling, klinisch en poliklinisch
- Individuele therapie, groepstherapie, systemisch werken
Aandachtsgebieden patiëntgericht:
- Beeldende therapie is geschikt voor een heel uiteenlopende doelgroep en bij diverse problemen.
- Patiënten die niet of moeilijk kunnen praten over hun problemen, of juist heel sterk geneigd zijn om te praten kunnen veel baat hebben bij concrete en tastbare ervaringen. Door het verbeelden en werken met materialen kan contact gemaakt worden met emoties, of kunnen emoties geordend, gereguleerd of verwoord worden. De manier waarop de patiënt werkt met beeldende materialen, geeft veel informatie over hoe dit in het dagelijks leven een patroon is. Zo kan geëxperimenteerd worden met nieuw gedrag.
Overig
Kerngebieden in de behandeling kunnen zijn; zelfbeeld (egosterkte, identiteit), emoties (regulatie, contact, rouw/traumaverwerking), cognitie (perfectionisme, piekeren) en interactie (omgeving, ik/ander).
Biografie
Biografie
Ik ben als senior geregistreerd vaktherapeut beeldend (SRVB) verbonden aan de aandachtsgebieden verstoorde ontwikkeling en psychose. Iedere patiënt is uniek, zo ook zijn of haar manier van beeldend werken. Dit motiveert en inspireert mij om iedere keer weer aan te sluiten bij de mogelijkheden van elke patiënt, jong en oud.
Ik ben goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen de beeldende therapie, en vind het belangrijk om mijn werk vanuit wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring te onderbouwen. Naast mijn functie als beeldend therapeut op het UMC Utrecht werk ik als HBO-docent aan de opleiding Creatieve Therapie aan de HAN, waar ik o.a. onderzoeken begeleid en het prachtige vak van beeldend therapeut onderwijs.
Daarnaast ben ik actief bij de Richtlijncommissie van de FVB (Federatie Vaktherapeutische Beroepen) om nieuwe wetenschappelijke inzichten binnen de beeldende therapie landelijk op de kaart te zetten.