Gebruik PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie
Gebruik PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie
Een breed gebruik van de hiv-preventiepil PrEP kan op termijn een einde maken aan de hiv-epidemie onder mannen die seks hebben met mannen. Dat is de conclusie van een wiskundig modelleringsonderzoek, onder leiding van
dr. Ganna Rozhnova uit het UMC Utrecht, en deze week
gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.
PrEP beschermt tegen een
. Het is een pil die dagelijks wordt ingenomen door een persoon die nog niet is geïnfecteerd en risico loopt op hiv. Elk jaar vinden in Nederland ongeveer 800 nieuwe hiv-infecties plaats, het merendeel onder mannen die seks hebben met mannen.
Wiskundig model
Het onderzoek richtte zich op de ontwikkeling van een wiskundig model dat toekomstige aantallen van nieuwe hiv-infecties zou kunnen voorstellen. De uitkomst laat zien dat het nodig is dat 82% van de mannen die seks hebben met mannen en die het hoogste risico op hiv hebben, PrEP gebruiken voor gemiddeld vijf jaar. Dan kan verwacht worden dat het aantal nieuwe hiv-infecties daalt met 50% binnen 15 jaar en geen enkele hiv-infectie meer voorkomt binnen 40 jaar. De onderzoekers schatten in dat op dit moment maar 10 % van deze groep PrEP gebruikt.
Dit onderzoek werd financieel mogelijk gemaakt door
en stond onder leiding van dr. Ganna Rozhnova, van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het UMC Utrecht.
Vergoeding
Zorgverzekeraars dekken nog niet de kosten (€ 50 per maand) voor PrEP, hoewel gebruik van PrEP wel de kosten voorkomt van een levenslange behandeling van hiv. Minister Bruins van volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat hij de komende vijf jaar PrEP wil verstrekken aan mannen die seks hebben met mannen. Na een evaluatie van die periode wordt een besluit genomen of PrEP wordt opgenomen in het basisverzekering.
Meer weten over infectieziekten? Kijk op umcutrecht.nl