| Meer zorg

Wordt Joyce Browne het Wetenschapstalent 2019

UMC Utrecht-onderzoeker Joyce Browne (1987) is een van de 25 kanshebbers om Wetenschapstalent van het jaar te worden. Deze internationale prijs is een initiatief van magazine New Scientist en aan de titel is een bedrag van € 2.500 verbonden. Joyce zou dat geld graag willen besteden aan verloskundige zorg in Ghana. “Daar kun je vrouwen echt helpen met zo’n bedrag.”

Joyce Brown is onderzoeker en universitair docent bij het Julius Center Global Health van het UMC Utrecht en zij doet onderzoek naar verloskundige zorg. “Zwangerschap en bevalling vormen voor iedereen een belangrijk onderdeel van het leven. Ik vind het fundamenteel oneerlijk dat de plek waar je wieg staat, je kansen in het leven bepaalt. Een zwangere vrouw in Sierra Leone loopt ruim honderd keer meer risico te overlijden dan ik tijdens mijn zwangerschap. En daar kunnen we écht iets aan doen!” 

Moedersterfte

Sinds haar promotie in 2016 met het proefschrift Improving maternal health in urban low resources settings onderzoekt zij hoe vrouwen wereldwijd goede zorg kunnen krijgen tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamtijd. “Omdat kwaliteit van zorg veel verschillende kanten heeft, werk ik samen met artsen, epidemiologen, antropologen, genetici, gezondheidseconomen en ethici”, legt ze uit. “We kijken naar de lokale situatie en bepalen dan de focus van het onderzoek. In Ghana en Nigeria richten we ons op hoge bloeddruk-gerelateerde aandoeningen in de zwangerschap, de belangrijkste oorzaak van moedersterfte in deze landen. In deze studies volgen we een grote groep zwangere vrouwen, oftewel een cohort, die een hoge bloeddruk hebben.” 

In Tanzania voert zij samen met een promovendus een studie uit naar verbetering van de kwaliteit van zorg tijdens de bevalling. Het doel is vermindering van het aantal doodgeboren kinderen. En in Suriname begeleidt Joyce twee promovendi die een nationaal registratiesysteem hebben opgezet van alle ernstig zieke vrouwen en moedersterftes tijdens de zwangerschap. Op basis van deze gegevens kan de zorg worden verbeterd. 

Maatschappelijk relevant

“Ik ben trots op de manier waarop wij onderzoek doen: altijd in nauwe samenwerking met lokale artsen en onderzoekers, en waar mogelijk gekoppeld aan promotieonderzoeken. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze onderzoeksvragen echt maatschappelijk relevant zijn en daarna in de praktijk ingevoerd kunnen worden. De promovendi zijn artsen in de ziekenhuizen waar het onderzoek plaatsvindt en waar we de zorg ook willen verbeteren.” 

Joyce zet zich in veel landen onvermoeibaar in voor haar werk : “Ik begeleid wetenschapsstagestudenten en promovendi in Ghana, Nigeria, Zanzibar en Suriname. Geef onderwijs, werk aan manuscripten van artikelen of beursaanvragen of voer data-analyses uit. Een aantal keer per jaar ben ik op reis voor ‘veldwerk’ en draai ik mee met het onderzoek ter plaatse.” Daarnaast verzorgt zij een blog op ‘Faces of Science’, een KNAW/Jonge Akademie-initiatief. Ook is zij zeer actief op twitter met @JoyceBrowne en in de media duikt zij regelmatig op met opiniestukken in Nederlandse en internationale bladen.

Stemmen op Joyce?

De onderzoeker die op 31 mei wordt uitgeroepen tot het Wetenschapstalent van 2019, ontvangt een trofee en € 2.500. Joyce: “Als ik win, schenk ik dat bedrag aan de patiëntenvereniging voor vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging hadden. Met dit geld kunnen zij een project opzetten voor de verbetering van nazorg. In Ghana is dit een bedrag waar we vrouwen echt mee kunnen helpen.”

Tot 7 mei kun je op Joyce stemmen via newscientist.nl/talent. Het publiek bepaalt voor vijftig procent wie er wint. De andere vijftig procent komt voor rekening van een deskundige jury onder leiding van Stan Gielen en Willy Verstraete, de voorzitters van het NWO en FWO. De vijf talenten met de hoogste gecombineerde score presenteren hun onderzoek tijdens New Scientist Live: blik op de toekomst op 31 mei in het Utrechtse TivoliVredenburg. De avond eindigt met de bekendmaking van de winnaar. 

(foto's: Nienke Elenbaas fotografie)

Meer over het werk van Joyce Brown vind je in het boekje CarryCare