Thuis met een blijvende drain
Wanneer u een blijvende drain heeft kunt u deze zelf aansluiten met de zak die u mee krijgt vanuit het ziekenhuis of continue aangesloten houden. De thuiszorg bepaalt met u samen hoe vaak je het vocht laat aflopen.
Via "Hoogland" zullen we materialen voor thuis aanvragen. Het Bureau zorgbemiddeling in het UMCU kan eventueel de thuiszorg inschakelen. Om u thuis te begeleiden bij het laten aflopen van buikvocht en het verwisselen van de pleister.
Aflopen van het vocht
- Verwijder eerst het afsluitdopje van de drain en ontsmet deze met alcohol 70% en bewaar deze voor later gebruik. Dopjes dienen 1x per week vervangen te worden om infectie te voorkomen.
- Voordat u de zak aankoppelt op de drain moeten beide aansluitpunten, d.w.z. het uiteinde van de drain en het aansluitpunt van de zak, ontsmet worden met alcohol 70%. Laat beide punten goed drogen voordat u ze op elkaar aansluit.
- Als de drain en de zak op elkaar aangesloten zijn opent u het kraantje dat aan de drain zit en laat u het vocht aflopen.
U bepaalt met de thuiszorg en huisarts hoe vaak per week. (meestal 1-2x per week) Mocht u buikpijn ervaren na het aflopen, is het prettiger om hem wat vaker af te laten lopen (en minder vocht) Uit ervaring weten we dat 1½ tot 2 liter buikvocht voldoende is om klachten te verminderen. Koppel de zak niet vaker dan 2x per dag aan, omdat er dan meer kans op infectie is. Mocht dit laatste nodig zijn, kun je het systeem beter aangesloten houden.
- Wanneer het vocht afgelopen is, maakt u het kraantje dicht en ontkoppelt u de zak van de drain. Ontsmet weer beide aansluitpunten met alcohol 70% en sluit de drain af met het schone afsluitdopje.
- Soms blijft er nog vocht in de buik zitten. Dat kan komen, omdat er soms “pockets” zitten. Het uiteinde van de drain komt dan niet bij het vocht wat daar zit.
- De zak kunt u uitspoelen met warm water en laten drogen. Hij moet wel 1x per week vervangen worden. Dat geldt ook voor de afsluitplug en het kraantje.
Verzorgen van de insteekopening
- De insteekopening (de plek waar de drain door de huid gaat), moet 2x per week verzorgd worden door de thuiszorg.
Zij hebben hiervoor een eigen protocol. En zullen kijken hoe het met de huid is en hoe de insteekopening eruit ziet.
- De drain hoeft niet doorgespoten te worden. Tenzij er problemen zijn met het aflopen (stroperige vloeistof of een dikke buik en er komt geen vloeistof uit).
U heeft hiervoor wel spuitjes meegekregen en de thuiszorg zal dit voor u doen.
Alle verzorgingsmaterialen krijgt u mee vanuit het ziekenhuis of worden thuisbezorgd.