U ziet altijd de plastisch chirurg voorafgaand aan de operatie. De operatie gebeurt onder narcose. Meer informatie over de operatie leest u in de folder van KWF.
Borstreconstructie met een siliconen prothese of een tissue expander
De plastisch chirurg zal met u bespreken of het mogelijk is om een nieuwe borst te maken met behulp van een siliconen prothese. Indien er voldoende goed doorbloede huid aanwezig is met een intacte grote borstspier, kan vaak direct een prothese geplaatst worden. In het geval dat er niet voldoende huid aanwezig is, moet er eerst een vulbare ballon (tissue expander) gebruikt worden. In tweede instantie, als de tissue expander gevuld is, kan de prothese worden geplaatst. Een borstreconstructie met een prothese is de eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken. Als u waarschijnlijk bestraling (radiotherapie) moet ondergaan of als dit al heeft plaatsgevonden, dan adviseert de plastisch chirurg u mogelijk een andere techniek.
Borstreconstructie met eigen weefsel, de DIEP lap (van de buik) of PAP lap (van het bovenbeen)
De plastisch chirurg zal met u bespreken of het mogelijk is om een nieuwe borst te maken met eigen huid- en vetweefsel. Dit vetweefsel kan worden weggenomen bij de buik of aan de binnenzijde van uw bovenbeen en bil, respectievelijk noemen we dit de DIEP- en de PAP-methode. Er is dan geen prothese nodig. Het huid- en vetweefsel dat wordt verplaatst, moet opnieuw worden aangesloten op de bloedvaatjes van de borst. Om deze reden duurt de operatie vaak lang (zes tot acht uur). U houdt een extra litteken bij de buik of bij het bovenbeen/bil. De functie van de buik en/of beenspieren blijft grotendeels intact. Deze methodes kunnen zowel enkel-, als dubbelzijdig worden uitgevoerd. Bij een preventieve amputatie gebeurt dit meestal in dezelfde operatie.
DIEP-methode
PAP-methode
Borstreconstructie met eigen weefsel en een siliconen prothese
Indien er te weinig huid van goede kwaliteit beschikbaar is door bestraling of een infectie, of als de borstspier is weggehaald, dan kan de rugspier (LD) gebruikt worden om de borst te reconstrueren. Hierbij wordt een litteken op de rug gemaakt en wordt de grote rugspier meestal met een stuk huid naar voren gebracht. Vrijwel altijd wordt dan ook een prothese ingebracht omdat de spier en huid alleen onvoldoende volume geven.
Ook als de behandeling voor de borstkanker borstsparend kan, kan de plastisch chirurg mee behandelen (oncoplastische chirurgie).
Resultaat
Wij streven naast een oncologisch verantwoorde behandeling en naar een zo fraai mogelijk en symmetrisch resultaat.
Polikliniek
Verpleegafdeling
Ziektebeeld
Zorgverleners
Contact
Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
De polikliniek is bereikbaar van 8.30 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur via telefoonnummer 088 75 569 04. Van 12.00 tot 13.30 uur alleen voor spoedgevallen.
Meer informatie
Meer informatie over een borstreconstructie leest u in de folder van KWF.