Centrum voor systemische auto-immuunziekten en aangeboren afweerstoornissen
Centrum voor systemische auto-immuunziekten en aangeboren afweerstoornissen
Afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie
Binnen het Centrum voor systemische auto-immuunziekten en aangeboren afweerstoornissen onderzoeken en behandelen we mensen met ziekten van het immuunsysteem. Denk aan ziekten zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, astma en afweerstoornissen. De zorg verbeteren voor mensen die hier last van hebben. Daar werken we iedere dag hard aan en daar zijn we goed in.
Onze expertise uitklapper, klik om te openen
Chronische immuunziekten, zoals ....
reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en afweerstoornissen, hebben op het oog misschien niets met elkaar te maken. Ze uiten zich bijvoorbeeld in verschillende lichaamsdelen. Maar allemaal hebben ze een ding gemeen: het immuunsysteem werkt niet zoals het hoort. In het Centrum voor Immuunziekten benaderen we al deze ziekten vanuit het immuunsysteem omdat we denken dat daar de oplossing ligt. Al onze experts op het gebied van zorg en onderzoek werken in het centrum samen.
Zeldzame ziekten
De Nederlandse Federatie van universitaire medische centra (NFU) heeft het UMC Utrecht aangewezen als Expertisecentrum voor de volgende zeldzame ziekten:
- Afweerstoornissen bij kinderen en bij volwassenen
- Oogontstekingen (uveitis)
- Cystic Fibrosis (taaislijmziekte) bij kinderen en bij volwassen
- Systemische auto-immuunziekten
Wat is een chronische immuunziekte? uitklapper, klik om te openen
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten:
- De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma)
- De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
- De afweer is te zwak en richt zich onvoldoende naar binnen (lichaam ruimt verkeerde cellen zoals kanker niet op)
- De afweer is te zwak en richt zich onvoldoende op externe factoren (afweerstoornissen, bijvoorbeeld een stoornis in de aanmaak van antistoffen)
Patienten en artsen vertellen over leven met een chronische afweerstoornis
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Utrecht Exposoom Hub
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
De Utrecht Exposoom Hub combineert onderzoek naar zowel het interne als externe exposoom (met focus op het microbioom). Door het combineren van onderzoek willen we succesvolle strategieën te ontwikkelen voor preventie en behandeling van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, psychiatrische aandoeningen, infectieziekten en immuunziekten.
Utrecht Molecular Immunology Hub
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
In de Utrecht Molecular Immunology Hub hebben onderzoekers met complementaire expertise op het gebied van biologie, proteomica, glycobiologie en functionele immunologie hun krachten gebundeld. Samen trachten ze te begrijpen hoe het immuunsysteem functioneert en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe manieren van immuuntherapie, het verbeteren van onze immuunrespons en daarmee het welzijn van ons leven. In de Hub werken wetenschappers van UMC Utrecht en de faculteiten Diergeneeskunde en Natuurwetenschappen samen om nieuwe methoden voor de behandeling van kanker en infectieziekten te ontwikkelen.
I&I Cohort
In het I&I Cohort volgen we gedurende een langere periode een grote groep mensen met een chronische immuunziekte tijdens hun reguliere behandeling. We vragen hen om vragenlijsten in te vullen en ook nemen we af en toe bloed af. Hiermee proberen we patronen te ontdekken die kunnen bijdragen aan meer kennis over het ontstaan van immuunziekten, betere diagnosemethoden én betere behandelingen.
Meer informatie over het I&I Cohort
Lid wereldwijd netwerk immunologie
Het UMC Utrecht is erkend als Center of Excellence door de Federation of Clinical Immunology Societies (FOCIS). Met deze erkenning maakt zij deel uit van een wereldwijd netwerk. FOCIS vertegenwoordigt meer dan 65.000 klinische en preklinische onderzoekers die wereldwijd werkzaam zijn in verschillende ziektebeelden waarbij de afweer (het immuunsysteem) een grote rol speelt. Voorbeelden hiervan zijn allergie, astma, reuma, kanker, oogziekten, infecties en orgaantransplantatie.
Nieuws uitklapper, klik om te openen
Bovenste luchtwegmicrobioom in Nederlandse populatie in kaart gebracht
Lees meer
Hoger risico hartaanval door ernstige griep
Lees meer
Onderzoek naar RS-virus gaat ‘overseas’
Lees meer
Studie naar nieuwe behandeling van ernstige longontsteking door griep
Lees meer
Engelse huisartsen schrijven te vaak herhaalrecepten voor antibiotica bij luchtweginfecties
Lees meer
Kinderartsen: “Laat je kind vaccineren”
Lees meer