Expertisecentrum voor keel-, neus- en ooraandoeningen
Wat doet dit centrum? uitklapper, klik om te openen
In ons expertisecentrum voor keel-, neus- en ooraandoeningen stellen we zeldzame keel-, neus- en ooraandoeningen vast en behandelen we deze. Hieronder vallen diverse luchtweg- en ademproblemen bij pasgeboren baby’s en kinderen en aangeboren en verworven afwijkingen aan het oor.
We bieden gespecialiseerde multidisciplinaire zorg: van het eerste poliklinische consult en de klinische evaluatie tot (chirurgische) behandeling en (langdurige) follow-up.
Gedurende het behandelproces staat u als (ouders van de) patiënt centraal. Samen komen we tot gedeelde besluitvorming over de behandeling. Om de meest optimale multidisciplinaire zorg te kunnen bieden, werken onze zorgprofessionals van verschillende afdelingen nauw met elkaar samen, zowel uit het UMC Utrecht als het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC Utrecht. Waar mogelijk betrekken we ook patiëntenverenigingen bij (het optimaliseren van) onze zorg.
Naast de zorg die we verlenen, besteden we ook veel aandacht aan wetenschappelijk onderzoek om de resultaten van behandeling te monitoren en de huidige standaarden te verbeteren. Ons centrum staat internationaal bekend om de ontwikkeling van innovatieve chirurgische technieken voor de behandeling van aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijkingen. Hiermee optimaliseren we de behandeling en de uitkomst hiervan, waardoor jonge patiënten beter en sneller herstellen. Daarnaast is het onderzoek naar de behandeling van oor- en gehooraandoeningen een speerpunt van ons centrum. De toepassing van gehoorimplantaten speelt hierin een belangrijke rol.
Het team uitklapper, klik om te openen
Ziektebeelden uitklapper, klik om te openen
Erkende ziektebeelden binnen ons expertisecentrum:
- Afwijkingen van het strottenhoofd (larynxanomalie en congenitale laryngomalacie)
- Afwijkingen van de luchtpijp (tracheale anomalie)
- Afwijkingen van het midden en/of binnenoor (anomalie van midden- en /of binnenoor)
In ons centrum behandelen we ook andere luchtweg en ademhalingsproblemen, zoals:
- Aangeboren afwijkingen van de uitwendige neus en neusholtes (neus en neusholte anomalie)
- Aangeboren afgesloten openingen achterin de neus (choanaal atresie)
- Aangeboren vernauwde ingang van de neus (apertura pyriformis stenose)
- Cystes van de traanwegen (nasolacrimale cystes)
- Vernauwing van de luchtweg en het strottenhoofd, zoals aangeboren strottenhoofdvernauwing (congenitale subglottische stenose)
- Aangeboren vernauwing van het strottenhoofd (congenitale subglottische stenose)
- Kinderen met een buisje in de luchtpijp (tracheacanule)
- Opvang en behandeling van kinderen die geboren worden met afwijkingen aan de luchtweg (bijvoorbeeld tijdens keizersnede) en begeleiding prenatale traject
Ook behandelen we andere afwijkingen aan het oor, zoals:
- Extra opening (dehiscentie) van het bovenste halfcirkelvormige kanaal (semicircular canal dehiscence syndrome)
- Oorschelp en gehoorgangafwijkingen (pinnae and external auditory canal anomaly)
Binnen ons expertisecentrum voor keel-, neus-, en ooraandoeningen, werken we in het kader van diagnostiek en multidisciplinaire zorg ook nauw samen met andere expertisecentra in het UMC Utrecht. Bijvoorbeeld voor
- Aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijkingen met het Expertisecentrum voor aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijkingen.
- Schisis (lip, kaak en gehemeltespleet) met het Expertisecentrum voor aangeboren gelaats- en tandafwijkingen
- 22q11.2 deletiesyndroom
- Gehoorgangatresie (microtie) en craniofaciale microsomie met het Centrum voor aangeboren oorschelpafwijkingen
- Taaislijmziekte (cystic fibrosis) met het Expertisecentrum voor cystic fibrosis
Osteogensis imperfecta met het Expertisecentrum voor skeletmalformaties en mobility clinic
Regionale en nationale samenwerking expertisecentrum uitklapper, klik om te openen
Regionale en nationale samenwerkingen
- We werken samen met de landelijke patiënten- en oudervereniging voor schedel- en/of aangezichtsaandoeningen Laposa
- Op het gebied van gehooraandoeningen werken we samen met de patiëntenvereniging Stichting Hoormij
- Ook werken we nauw samen met andere centra voor keel-, neus-, en ooraandoeningen in Nederland.
Internationale samenwerking expertisecentrum
- Het expertisecentrum voor keel-, neus-, en ooraandoeningen is onderdeel van het Europese Referentienetwerk (ERN) voor zeldzame en/of complexe craniofaciale afwijkingen en keel-, neus- en ooraandoeningen ERN CRANIO.
Klinisch en wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen
Om de zorg voor patiënten met een zeldzame keel-, neus- of ooraandoening te verbeteren, voeren we zowel basaal als klinisch wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van zeldzame keel-, neus- en ooraandoeningen. Ons centrum staat hierbij internationaal bekend om de ontwikkeling van innovatieve chirurgische technieken voor de behandeling van aangeboren slokdarm- en luchtwegafwijkingen. Hiermee optimaliseren we de behandeling en de uitkomst hiervan, waardoor jonge patiënten beter en sneller herstellen.
Naast onderzoek naar de chirurgische behandelingen verrichten we ook wetenschappelijk onderzoek om de ziektebeelden en het verloop hiervan beter te begrijpen en om inzicht te krijgen in de effectiviteit van behandelingen op korte en lange termijn. Voor optimale zorg en innovatie werkt het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC Utrecht hierbij nauw samen met patiëntenverenigingen en andere centra in Nederland.
Ook het wetenschappelijk onderzoek naar gehoor en oorafwijkingen is een belangrijke speerpunt van ons centrum. Dit betreft niet alleen de diagnose en behandeling van aandoeningen van de gehoorgang en het middenoor, zoals aangeboren gehoorbeenketenafwijkingen, gehoorgangatresie en middenoorontstekingen, maar ook naar de oorzaak en behandeling van binnenoorafwijkingen. De toepassing van gehoorimplantaten spelen hierin een belangrijke rol.
Contact & route voor patiënten uitklapper, klik om te openen
Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Bel dan naar de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (kno) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) van het UMC Utrecht. U kunt ons van maandag tot vrijdag bereiken van 8.30 tot 17.00 uur.
Polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde (kno) WKZ
Route
U vindt de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde op de eerste etage van het WKZ, receptie 9. De polikliniek is bereikbaar via de liften naast de hoofdingang. Daarna volgt u de borden ‘poliklinieken’.
Afspraak maken uitklapper, klik om te openen
Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist van uw kind. De huisarts of specialist stuurt de verwijsbrief rechtstreeks naar het expertisecentrum. Heeft u nog geen verwijzing? Kijk dan hier voor meer informatie.
Handige links uitklapper, klik om te openen
- Luchtweg- en ademhalingsproblemen
- Afwijkingen van het strottenhoofd
- Landelijke patiënten- en oudervereniging voor schedel- en/of aangezichtsaandoeningen Laposa
- Patiëntenvereniging Stichting Hoormij voor mensen met een gehooraandoening