Blaaskanker
Patiëntenbijeenkomst
Sneldiagnostiek
Zorgpad
Nieuws
Zorgverleners
Research
Centrum
FAQ's
Links
Contact
Menu
Blaaskanker
Patiëntenbijeenkomst
Sneldiagnostiek
Zorgpad
Nieuws
Zorgverleners
Research
Centrum
FAQ's
Links
Contact

Blaaskankerzorg in het UMC Utrecht

uitklapper, klik om te openen

Blaaskanker is al meer dan tien jaar een belangrijk aandachtsgebied van het UMC Utrecht. We werken samen in Oncomid, een netwerk van ziekenhuizen voor diagnostiek en behandeling volgens de nieuwste inzichten.

Doordat we veel onderzoek doen, kunnen we de behandeling van blaaskanker steeds verder verbeteren. Zo werken we aan de beste zorg. Altijd samen met patiënten en hun naasten, als één team. Voor, tijdens en na de behandeling. Met speciale aandacht voor beweging, voeding en de juiste nazorg. En altijd samen met onze partners in de regio. Voor de beste zorg: dichtbij huis als het kan, verder weg als het moet.

Wat is blaaskanker?

Blaaskanker is een kwaadaardig tumor in de blaas, ontstaan door een ongecontroleerde groei van cellen van de binnenbekleding van de blaas (het urotheel). Daarom heet deze vorm van kanker ook wel urotheelcarcinoom.

Alles over blaaskanker

Publiekslezing

Op woensdag 14 mei 2025 organiseert het UMC Utrecht weer een bijeenkomst voor patiënten met blaaskanker. Een groot deel van ons team is hierbij aanwezig en praat u graag bij over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van blaaskanker, zodat u goed geïnformeerd samen beslissingen kunt nemen over uw zorg. Ook is er de gelegenheid vragen te stellen en lotgenoten te ontmoeten. 

Meld u aan

Snelle diagnose

uitklapper, klik om te openen

Het plassen van bloed is vaak een grote schrik. Het kan betekenen dat u blaaskanker heeft, maar dit is vaak niet het geval. Bestaat het vermoeden dat u blaaskanker heeft? In het UMC Utrecht begrijpen we dat u snel wilt weten waar u aan toe bent. Daarom bieden wij ‘sneldiagnostiek hematurie’ aan: wanneer u bloed in uw urine ontdekt, krijgt u bij ons snel een consult met een aansluitende cystoscopie. Binnen 24-48 uur ontvangt u de uitslag.  Ook huisartsen zijn van harte welkom om contact op te nemen voor overleg.

Plast u bloed, bel met spoed

Plast u bloed en maakt u zich zorgen? Neem dan contact met ons op. U krijgt een specialistisch verpleegkundige te spreken die u precies kan vertellen wat u moet doen. Ook huisartsen zijn van harte welkom om contact op te nemen voor intercollegiaal overleg. 

Neem contact op

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij blaaskanker is zichtbaar bloed in de urine. Dit is een reden om door de huisarts doorgestuurd te worden naar de uroloog voor verder onderzoek. Als er bloed in uw urine zit, hoeft dat uiteraard niet te betekenen dat er sprake is van blaaskanker.

Klachten die kunnen voorkomen zijn: vaak moeten plassen en/of bloed plassen, pijn of branderig gevoel bij het plassen.

Nieuws

Uw zorgverleners

Wetenschappelijk onderzoek

uitklapper, klik om te openen

Het UMC Utrecht is een academisch ziekenhuis. Dit betekent dat we veel wetenschappelijk onderzoek doen. Wij voeren ook onderzoek uit naar blaaskanker. Daarmee willen we meer inzicht krijgen in deze ziekte en zo tot de beste behandeling te komen.

Er zijn verschillende onderzoeken waar mensen met blaaskanker in het UMC Utrecht aan kunnen meedoen. Of een bepaalde studie voor u geschikt is, kunt u samen met uw behandelaar bespreken.​

Lees meer over wetenschappelijk onderzoek

Blaaskankercentrum Midden-Nederland

Het Blaaskankercentrum Midden-Nederland in het UMC Utrecht is verbonden aan een Europees Referentie Netwerk (eUROGEN) voor complexe pelviene reconstructies. Dat wil zeggen dat het behandelteam in het UMC Utrecht uitgebreide expertise heeft op complexe reconstructies van de urinewegen. Zo wordt bijvoorbeeld bij een (robot-geassisteerde) blaasverwijdering niet alleen de mogelijkheid van een urinestoma aangeboden, maar ook een neoblaas of een catheteriseerbaar stoma (Indiana pouch).

Lees meer

Veel gestelde vragen

U zult ongetwijfeld vragen hebben. Antwoord op de meest gestelde vragen vindt u hier. Staat uw vraag hier niet bij, stelt u deze dan aan uw zorgverlener.

Contact

uitklapper, klik om te openen

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem contact op met de polikliniek oncologische urologie.

Translating...