Info
Zelfonderzoek
Vervolgstappen
Behandeling en gevolgen
Nieuws
Movember
Het team
Expertisecentrum
Research
AYA zorg
Oncomid
Contact
Menu
Info
Zelfonderzoek
Vervolgstappen
Behandeling en gevolgen
Nieuws
Movember
Het team
Expertisecentrum
Research
AYA zorg
Oncomid
Contact
Een man en vrouw die elkaars handen vasthouden.

Zaadbalkanker

Zaadbalkanker (ook wel teelbalkanker genoemd) is een zeldzame vorm van kanker. Toch is het de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 40 jaar. Ieder jaar krijgen ongeveer duizend mannen de diagnose 'zaadbalkanker'. Lichamelijk, maar ook mentaal komt er dan meteen veel op je af. In het UMC Utrecht kiezen we samen voor de beste behandeling, die past bij jouw situatie en een goede kans op genezing. En onze zorg gaat verder na de behandeling. We helpen je om moeilijke zaken bespreekbaar te maken en om te gaan met angst of sombere gevoelens. Je staat er niet alleen voor.

Zaadbalkanker kan (nog) niet voorkomen worden, maar hoe eerder het ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing. Het is daarom van groot belang dat alle personen met zaadballen zichzelf regelmatig controleren en aan de bel durven trekken wanneer zij een afwijking ontdekken. Lees hier alles over zaadbalkanker. En neem gerust contact op wanneer je vragen hebt.

In het UMC Utrecht

uitklapper, klik om te openen

Patiënten met zaadbalkanker kunnen voor diagnostiek, behandeling, follow-up en ondersteuning terecht bij het Oncologische Urologie team van het UMC Utrecht. Dit team bestaat uit verschillende zorgverleners zoals urologen, oncologen, verpleegkundig specialisten, radiotherapeuten, radiologen en pathologen die intensief met elkaar samenwerken. Het UMC Utrecht is samen met het Prinses Máxima centrum een landelijk en Europees expertise centrum voor de behandeling en zorg voor patiënten met zaadbalkanker.

Verpleegkundig specialist Daniëlle Zweers: “Ik wil graag dat we deze patiënten eerder en beter kunnen ondersteunen. Het is belangrijk dat zij de vrijheid voelen hun problemen aan te kaarten bij hun zorgverleners. Want laten we eerlijk zijn: het is best lastig om bijvoorbeeld over je seksuele problemen te beginnen in de spreekkamer.” Lees meer.

Het Oncologische Urologie team werkt ook intensief samen met partners uit de regio Midden-Nederland (Oncomid) en daarbuiten. Deze samenwerking en expertise is gebundeld in een groot regionaal multidisciplinair overleg met als doel de best mogelijke zorg te leveren. Wat dit voor jou betekent, bespreken wij met je op ons multidisciplinair spreekuur. Door je goed te informeren en na te vragen wat voor jouw belangrijk is, kunnen wij met jou samen tot de beste behandelkeuze komen. 

Wat zijn zaadballen?

De zaadballen worden ook wel teelballen of testikels genoemd en zijn belangrijke onderdelen van de mannelijke geslachtsorganen. Ze bevinden zich in de balzak, samen met de bijballen. Een bijbal bestaat uit een soort wirwar van buisjes en ligt als een kapje op de zaadbal. Zaadcellen worden gevormd in de zaadbal en opgeslagen in de bijbal. De zaadballen hebben twee belangrijke functies: het produceren van zaadcellen ten behoeve van voorplanting en het produceren van mannelijke hormonen.

Bekijk de video

Wat is zaadbalkanker?

Bij zaadbalkanker ontstaat er kanker in de zaadbal. Meestal ontstaat dit in een van de zaadballen, in een enkel geval in allebei. Zaadbalkanker ontstaat meestal in de kiemcellen. Tumoren in deze cellen heten daarom ook wel kiemceltumoren.

Alles over zaadbalkanker

Zelfonderzoek

Het is zeer verstandig om de zaadbal(len) regelmatig te onderzoeken, bijvoorbeeld elke maand. Hoe eerder je alert bent op een afwijking hoe beter. Afwijkingen zijn bijvoorbeeld een voelbaar knobbeltje, zwelling, harde stukken, verschil in grootte en pijn. Een zelfonderzoek is het makkelijkst na een warm bad of onder een warme douche. De balzak is dan goed doorbloed en het meest ontspannen. 

Bekijk de video

Behandeling en gevolgen van zaadbalkanker

uitklapper, klik om te openen

De behandeling van zaadbalkanker hangt af van het stadium. Bij verdenking van zaadbalkanker wordt er snel gehandeld en zal de zaadbal (in de meeste gevallen) operatief worden verwijderd. Na onderzoek van het weefsel kan zaadbalkanker worden vastgesteld het stadium worden bepaald. De uitgebreidheid van de uitzaaiingen bepaald of er een goede, minder goede of slechte prognose is. Toch is voor alle patiënten genezing het uiteindelijke doel van de behandeling.

De behandeling van zaadbalkanker kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Maar ook langdurige vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, angst voor terugkeer van de ziekte, depressie en zorgen over vruchtbaarheid zijn voorbeelden van moeilijkheden die mannen kunnen ervaren na de behandeling van zaadbalkanker.

Nieuws

Movember

uitklapper, klik om te openen

De maand november wordt jaarlijks omgedoopt tot 'Movember'. Veel mannen laten in deze maand hun snor staan om aandacht te vragen voor onder andere zaadbalkanker. Vaak worden hier acties aangekoppeld om geld op te halen dat nodig is voor verder onderzoek naar deze ziekte. Met dit onderzoek kunnen we in de (hopelijk nabije) toekomst weer betere resultaten boeken in de behandeling van zaadbalkanker. Wil je ook wat doen? Steun Vrienden UMC Utrecht t.b.v. zaadbalkankerkankeronderzoek.

Podcast Teelbalkanker uitgezaaid

Ruben May is podcastmaker en timmert hard aan de weg als er bij hem zaadbalkanker wordt ontdekt. Hij besloot zijn verhaal vast te leggen in een podcast om onder andere mannen te wijzen op het belang van het regelmatig controleren van de ballen.

Het team

uitklapper, klik om te openen

Patiënten met kwaadaardige afwijkingen in de urinewegen en mannelijke geslachtsorganen kunnen voor diagnostiek, behandeling, follow-up en ondersteuning terecht bij het team oncologische urologie van het UMC Utrecht.

Dit team bestaat uit verschillende zorgverleners zoals urologen, oncologen, verpleegkundig specialisten, radiotherapeuten, radiologen en pathologen die intensief met elkaar samenwerken. Ze stellen zich graag aan je voor: bekijk de video

Zorgverleners

Expertisecentrum

Als expertisecentrum voor testiculaire en extragonadale kiemceltumoren werkt ons team van onderzoekers en zorgprofessionals intensief met elkaar samen met als doel: de zorg voor patiënten met een kiemceltumor verbeteren en meer inzicht krijgen in het ziektebeeld. 

Voor de zorg voor kinderen werken specialisten uit het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum samen. Ook doen zij gezamenlijk onderzoek en zijn zij altijd bezig met de vraag hoe deze zorg nog beter kan worden. Mannen met een kiemceltumor kunnen in dit expertisecentrum terecht waar een team van zeer ervaren specialisten uit het UMC Utrecht voor hen klaar staat.  

Lees meer
Specialistenteam van expertisecentrum voor testiculaire en extragonadale kiemceltumoren

Wetenschappelijk onderzoek

uitklapper, klik om te openen

Het UMC Utrecht is een academisch ziekenhuis; dit betekent dat er veel wetenschappelijk onderzoek wordt verricht. Wij voeren ook gericht onderzoek uit naar zaadbalkanker, met als doel meer inzicht te verkrijgen in de ziekte zaalbalkanker en de behandeling, diagnostiek en begeleiding zoveel mogelijk te optimaliseren.  

Er zijn verschillende onderzoeken waar patiënten met zaadbalkanker in het UMC Utrecht aan mee kunnen doen. Of een bepaalde studie voor jou geschikt is, kun je samen met jouw behandelaar bespreken. 

Een aantal lopende onderzoeken:

  • BIOBANK-GCT: het verzamelen en analyseren van lichaamsmateriaal van patiënten met zaadbalkanker, met als doel de (on)gevoeligheid van de kanker voor chemotherapie te kunnen voorspellen. Daarnaast is het doel om te kunnen voorspellen of er na chemotherapie nog actieve kankercellen achtergebleven zijn. 
  • AI-PREDICT GCT: groot onderzoek gericht op patiënten met uitgezaaide zaadbalkanker, die zijn behandeld met chemotherapie. Het voorspellen van “respons” (werking van chemotherapie) op lymfeklieruitzaaiingen in de buik met behulp van artificiële intelligentie (AI). Beoordeling of de restafwijkingen op de CT-scans na chemotherapie nog actieve kankercellen bevatten of dat er sprake is van littekenweefsel (fibrose)
  • Ontwikkeling van het Utrecht Symptoom Dagboek voor het vroegtijdig signaleren en monitoren van late effecten na de behandeling voor zaadbalkanker.

AYA zorg

AYA is de afkorting van Adolescent and Young Adults. Het AYA Jong en Kanker Zorgnetwerk is opgericht om jonge mensen met kanker een plek te geven om elkaar te ontmoeten, en om goede informatie beschikbaar te stellen die specifiek van belang is voor jonge mensen die kanker hebben (gehad). Voor informatie over leeftijdsspecifieke onderwerpen zoals werk, opleiding, hypotheken en verzekeringen, vruchtbaarheid en seksualiteit kijk op Nationaal AYA Jong en Kanker Zorgnetwerk

Het UMC Utrecht is een van de landelijke AYA kenniscentra en heeft een eigen AYA-poli waar u terecht kunt met vragen. 

Meer informatie

Oncomid

uitklapper, klik om te openen

Ons Oncologische Urologie team werkt ook intensief samen met partners uit de regio Midden-Nederland (Oncomid) en daarbuiten. Deze samenwerking en expertise is gebundeld in een groot regionaal multidisciplinair overleg met als doel de best mogelijke zorg te leveren. Wat dit voor jou betekent, bespreken wij met je op ons multidisciplinair spreekuur. Door je goed te informeren en na te vragen wat voor jou belangrijk is, kunnen wij met jou samen tot de beste behandelkeuze komen. Zo kun je voor een operatie (balverwijdering) vaak in jouw regionale ziekenhuis terecht. Wanneer er verdere behandelingen nodig zijn, door bijvoorbeeld uitzaaiingen, dan word je doorverwezen naar het UMC Utrecht. 

Patiëntenorganisatie Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker is er voor zaadbalkankerpatiënten en hun naasten. Zij kunnen je helpen met: 

  • Up-to-date informatie over zaadbalkanker
  • Het opkomen voor de belangen van zaadbalkankerpatiënten
  • Het organiseren lotgenotencontact
Lees meer

Contact

uitklapper, klik om te openen

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Polikliniek Oncologische urologie

T. 088 75 569 05

De afdeling is bereikbaar van 8.30 - 12.00 uur en van 13.30 - 16.00 uur.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet