Kindergeneeskunde, wetenschapsstage infectieziekten
Het Respiratoir Syncytieel Virus (afgekort RS-virus of RSV) is een virus dat ontsteking van de luchtwegen veroorzaakt. Elke herfst en winter zorgt het virus voor uitbraken van luchtweginfecties, met name bij zuigelingen.
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis wordt veel onderzoek gedaan naar het RS-virus. Bij de RSV Research Group lopen met grote regelmaat (geneeskunde-)studenten stage:
- Onderzoeksstage microbiologie-infectiologie-immunologie.
- Kinderen met recidiverende luchtweginfecties
- Het risk-group infant vaccination against rotavirus (rivar) project.
Onderzoeksstage microbiologie-infectiologie-immunologie uitklapper, klik om te openen
Periode:
12 weken stage
Doel:
Inventariseren van risico op ernstige infecties bij patiënten die anti-CD20 behandeling hebben gekregen.
Achtergrond:
Anti-CD20 behandeling wordt gebruikt voor patiënten met auto immuun ziekten en maligniteiten. Anti-CD20 behandeling leidt tot B cel depletie en daardoor tot een verhoogd infectie risico. Het lab van prof. Suzan Rooijakkers ontwikkelt specifieke antistof therapie en is bezig te inventariseren welke infecties het meest voorkomen bij anti B cel behandeling.
Methode:
UPOD search middels standaard script voor uitvragen van infecties, co-medicatie en operatieve interventies; deze search wordt door aparte informaticus uitgevoerd. De student zal vervolgens de gegevens bewerken, statistisch analyseren, en daar een verslag van maken. Data verzamelen is dus een klein onderdeel van de stage, analyse en verslaglegging een groter onderdeel. Vervolgens presentatie van resultaten.
Tijdsperiode:
Zomer of najaar 2019.
Student:
SUMMA of CRU student die 12 weken beschikbaar is. Analytisch, zelfstandig werkend, precies en leergierig.
Begeleiders:
Prof. Suzan Rooijakkers (hoogleraar medische microbiologie)
Dr. Joris van Montfrans (kinderarts) - J.vanMontfrans@umcutrecht.nl
Kinderen met recidiverende luchtweginfecties uitklapper, klik om te openen
Voor de DIMER (Deficiency of IgA and Microbiome in Recurrent respiratory infections) studie, die onderdeel is van de landelijke PID (Primaire Immuun Deficiënties) studie die in Utrecht en Rotterdam uitgevoerd wordt, zijn wij op zoek naar studenten met affiniteit voor de kindergeneeskunde – infectieziekten/immunologie.
Doel
De DIMER studie is een studie waarin we prospectief kinderen < 7 jaar met recidiverende luchtweginfecties waarbij een verdenking bestaat op een immuundeficiëntie includeren. Kinderen met recidiverende luchtweginfecties, met of zonder immuundeficiëntie, krijgen vaak langdurig onderhoudsantibiotica. Dit kan leiden tot een verstoring van het microbioom: de balans tussen goede en slechte bacteriën in de neus-/keel en darmflora. Door het in kaart brengen van het microbioom van kinderen met frequente luchtweginfecties zoeken we naar aangrijpingspunten om deze verstoring tegen te gaan. Verbetering van bestaande therapieën en aangrijpingspunten voor toekomstige nieuwe therapieën zijn de belangrijkste doelen. Daarnaast kijken we naar de rol van het microbioom in het ontstaan van mucosale immuundeficiënties, zoals IgA deficiëntie, om in de toekomst mogelijk te kunnen gaan praten over microbioom-interventies die (de maturatie van) het immuunsysteem beïnvloeden.
Taakomschrijving
Van de geïncludeerde kinderen met recidiverende luchtweginfecties zijn veel data verzameld. Het is de taak van de student deze data samen te voegen en te analyseren. Daarnaast help je met het afnemen van vragenlijsten en/of makkelijke samples, zoals speeksel, van kinderen met recidiverende luchtweginfecties.
Duur stage
3-6 maanden
Wat bieden wij?
- Pro-actieve enthousiasmerende begeleiding
- Combinatie van klinisch sample – afname en database onderzoek
- Kennismaken met zowel kinderinfectieziekten als kinderimmunologie als deelgebied
Contactpersoon
Lilly Verhagen, arts-onderzoeker:
Het Risk-group Infant Vaccination Against Rotavirus (RIVAR) project uitklapper, klik om te openen
Het Risk-group Infant Vaccination Against Rotavirus (RIVAR) project is een landelijk pilot programma in 13 ziekenhuizen in Nederland. In dit project onderzoeken we het voorkomen van acute gastro-enteritis (buikgriep) in bepaalde risicogroep kinderen. Daarnaast implementeren we een nieuw zorg programma, waarin deze risicogroep kinderen gevaccineerd worden tegen rotavirus (één van de veroorzakers van gastro-enteritis).
Doel
In dit onderzoek richten we ons op risicogroep kinderen die opgenomen worden in het ziekenhuis met een acute gastro-enteritis. De kenmerken van deze kinderen en deze ziekte-episode zullen we beschrijven. Daarnaast zullen we deze risicogroep vergelijken met gezonde kinderen.
Methode
Het betreft een prospectieve klinische studie waarin ouders van risicogroep kinderen maandelijkse vragenlijsten invullen en het studie team informeren over het optreden van acute gastro-enteritis. In het geval van acute gastro-enteritis worden er extra vragenlijsten ingevuld en een ontlastingsmonster afgenomen.
Duur
4-6 maanden (juni t/m november)
Wat bieden wij
- Een stimulerende omgeving waarin frontline research wordt verrricht in een jong team met veel promovendi en studenten.
- Mogelijkheid om diverse wetenschappelijke bijeenkomsten bij te wonen.
Contact
Josephine van Dongen
Arts-onderzoeker