Terug

Tips voor gesprekken met uw zorgverlener

In het UMC Utrecht willen we u leren kennen als persoon en niet alleen als patiënt. Alleen u weet wat belangrijk is in uw leven. En dat willen wij ook graag weten. Daarom praten we hierover met elkaar. Voor, tijdens en na uw behandeling. Zodat we samen beslissen welke zorg het beste bij u past.

Hebt u een afspraak in ons ziekenhuis? Bijvoorbeeld een eerste gesprek, behandeling of afsluitend gesprek? We helpen u graag dit gesprek goed voor te bereiden. Laat ons weten wat u belangrijk vindt, door thuis alvast een korte vragenlijst in te vullen, via het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. Zo kunnen we samen beslissen welke zorg het beste bij u past. Daarnaast is het fijn om van tevoren na te denken over uw vragen, verwachtingen of zorgen. Vertel ons daarover.

video qr code

Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:

Voorbereiden afspraak ziekenhuis uitklapper, klik om te openen

Hebt u een gesprek met uw zorgverlener? Gebruik dan deze tips om u voor te bereiden: 

  • Vul de vragenlijst 'Wij leren u graag kennen' in via het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. Dit is niet verplicht.
  • Bedenk voor uw afspraak alvast wat u wilt vragen of vertellen aan uw zorgverlener. Schrijf dit op en neem uw aantekeningen mee naar uw afspraak. Bekijk ook onze voorbeeldvragen.
  • Bepaal welke vragen u in ieder geval wilt stellen. Hebt u veel vragen? Vertel ons dat als u de afspraak maakt.
  • U kunt gebruikmaken van de aanpak ‘3 goede vragen’
  • Vraag of een vertrouwd iemand ook bij het gesprek is. Om u eventueel te helpen bij het stellen van vragen. En het is fijn om samen na te praten. Twee mensen onthouden meer dan één.
  • Kan uw begeleider niet mee naar de afspraak? Neem dan het telefoonnummer van uw begeleider mee naar uw afspraak. En vraag de zorgverlener om uw begeleider in te bellen. Zo kan uw begeleider toch meeluisteren.
  • Lees vooraf over uw rechten en plichten als patiënt.

Tijdens afspraak ziekenhuis uitklapper, klik om te openen

Tijdens gesprekken worden vaak verschillende mogelijkheden met u besproken. Wilt u bijvoorbeeld een operatie, medicijnen of liever niet behandelen? Uw zorgverlener bespreekt alle voor- en nadelen met u. Gebruik deze tips tijdens het gesprek: 

  • Stel uw belangrijkste vragen als eerste. Schrijf de antwoorden op.
  • Moet de zorgverlener iets over u weten om goede zorg te verlenen? Eerdere ervaringen in het ziekenhuis, uw geloofsovertuiging of misschien bent u bang voor naalden? Vertel het ons.
  • Vraag om uitleg als u moeilijke woorden hoort.
  • Vraag naar de voor- en nadelen en wat deze voor u betekenen.
  • U mag het gesprek met uw arts opnemen met uw telefoon. Zo kunt u alles thuis nog eens terugluisteren. Meld dit van tevoren wel aan de zorgverlener. (Let op: u mag geen video’s of foto’s maken en de spraakopname mag niet openbaar gedeeld worden). Lees uw rechten en plichten als patiënt.
  • Check of u de informatie goed begrepen hebt. Door in eigen woorden te herhalen wat u denkt dat de zorgverlener bedoelt.
  • Moet u een moeilijke beslissing nemen? Geef het aan als u meer tijd nodig hebt.

Voor sommige behandelkeuzes zijn keuzehulpen beschikbaar. Een keuzehulp helpt u bij het kiezen van een behandeling. Vraag uw zorgverlener ernaar of zoek online naar een keuzekaart

Voorbeeldvragen die u kunt stellen uitklapper, klik om te openen


Hulpmiddelen voor het vinden en lezen van onze informatie uitklapper, klik om te openen

Informatie over ziekten, behandelingen en medicijnen kan ingewikkeld zijn. Ook krijgt u als patiënt veel informatie van ons. We vinden het belangrijk dat u de juiste informatie kunt vinden. En dat de informatie duidelijk is. Alleen dan kunt u samen met uw zorgverlener de goede keuzes maken. Keuzes die aansluiten op uw wensen en uw leven.

Tips voor het vinden en lezen van onze informatie >

Samen maakt het verschil uitklapper, klik om te openen

In het UMC Utrecht werken we aan de zorg die bij u past. Samen met u, als een team. Samen maakt het verschil.

Heeft deze informatie u geholpen?