Psychiatrie
Psychiatrie
Ieder mens kan te maken krijgen met psychische klachten en ontregelen. Op de afdeling Psychiatrie helpen wij mensen van alle leeftijden om opnieuw in balans te komen en te herstellen. Denk daarbij aan (jong)volwassenen met ernstige psychotische klachten of stemmingsproblematiek en kinderen met een ernstige verstoring in de balans tussen kwetsbaarheid en kracht.
Contactuitklapper, klik om te openen
UMC Utrecht
afdeling Psychiatrie
Huispostnummer A 00.241
Postbus 85500
3508 GA Utrecht
Verwijzen & advies uitklapper, klik om te openen
Alle verwijzingen voor de afdeling Psychiatrie verlopen via het Advies- en Aanmeldteam Psychiatrie.
Ons zorgaanbod uitklapper, klik om te openen
Hoogspecialistische zorg
Kenmerkend voor de afdeling Psychiatrie zijn de korte wachtlijsten, de vele diagnostische mogelijkheden en de beschikbaarheid van hoogspecialistische zorg bij co-morbide problematiek.
Ook hebben we een regionale functie voor acute gedwongen opnames: binnen 24 uur kunnen wij mensen met psychiatrische problemen opnemen.
Behandelingen
Voorbeelden van behandelingen die wij geven zijn:
- behandeling met medicijnen
- psycho-educatie
- psychotherapie (gesprekstherapie)
- gezins- en relatiegesprekken
- ECT (elektroconvulsieve therapie)
Doel van de behandeling
Op basis van de behandelovereenkomst werken we samen met de patiënt en zijn of haar naasten aan vooraf afgesproken doelen. Tijdens de intensieve klinische behandeling ligt de nadruk op symptoombestrijding. Doel is herstel, stabilisatie en versterking van de zelfstandigheid van de patiënt. De behandelingen zijn toegesneden op de problematiek van de individuele patiënt: ‘op maat’. Toegepaste onderzoeken en interventies zijn uiteenlopend en creatief, maar bovenal 'evidence based'.
Zorgprogramma's
Voor verschillende psychiatrische problemen hebben we zorgprogramma’s ingericht. Binnen die programma’s werken gespecialiseerde teams aan diagnostiek, behandeling en wetenschappelijk onderzoek rond één thema.
Samenwerkingen
De afdeling Psychiatrie werkt op het gebied van zorg, onderwijs en onderzoek samen met omliggende GGZ-instellingen zoals Altrecht en GGZ Centraal. Daarnaast is er sinds maart 2024 een samenwerking met Volante.
Wetenschappelijk onderzoek uitklapper, klik om te openen
Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om meer kennis op te doen over psychische problemen, nieuwe behandelingen te ontwikkelen en bestaande behandelingen te verbeteren. Op de afdeling Psychiatrie doen we daarom veel onderzoek, waarbij we afhankelijk zijn van de hulp van patiënten en familieleden.
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
In elk ziekenhuis bestaan er wachttijden. Dit betekent dat patiënten niet altijd direct terecht kunnen voor een afspraak op de polikliniek, voor een onderzoek, behandeling of operatie, als de situatie niet acuut is. Soms moeten patiënten enige tijd wachten voordat de behandeling kan beginnen.