Voor een coloscopie moet uw darm goed schoon zijn. De arts kan de darmwand dan goed bekijken en eventuele afwijkingen ontdekken. Mocht uw dikke darm niet schoon (genoeg) zijn op de dag van het onderzoek, dan kan het zijn dat de coloscopie niet door kan gaan. Het is daarom belangrijk dat u onderstaande aanwijzingen goed doorneemt en uitvoert, zodat u goed voorbereid bent.
Darmvoorbereiding met PLEINVUE®
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
De voorbereiding voor het onderzoek bestaat uit:
- Het volgen van een vezelbeperkt dieet, vanaf 3 dagen vóór het onderzoek.
- Het innemen van PLEINVUE® (laxeermiddelen).
- Veel water of heldere dranken drinken.
Tenzij de arts/verpleegkundige anders aangeeft, gebruikt u PLEINVUE® om uw darmen schoon te maken (laxeren). U dient hiervoor het schema hieronder aan te houden. De bijsluiter die u van de apotheek heeft ontvangen dient u NIET te gebruiken.
Vezelbeperkt dieet
3 dagen voor het geplande onderzoek start u met het vezelbeperkt dieet. Dit betekent dat u bepaalde vezelrijke voedingsbestanddelen niet mag eten.
❌ Wat mag u NIET eten
- Volkoren graanproducten:
Zoals brood met zaden en volkorenbrood. Volkoren- en meergranen pasta en zilvervliesrijst. - Vezelige groenten:
Zoals asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, maïs, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika, rauwkost. - Fruitsoorten met vezels en/of pitjes:
Zoals sinaasappel, grapefruit, mandarijnen, kiwi’s, bramen, druiven, aardbeien en gedroogde vruchten. - En verder:
Noten, pinda’s en zaden (als sesam- en maanzaad).
Suikervervangers of voedingsmiddelen die sorbitol bevatten.
✅ Wat mag u WEL eten
- Broodmaaltijden:
Zoals beschuit, wit- of lichtbruinbrood met margarine of boter.
En magere vleeswaren, kaas, een gekookt ei, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. - Fruit:
Zoals zacht, rijp fruit of fruit uit blik zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes. - Warme maaltijd:
Zoals soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar geen groenten).
En aardappelen, witte rijst, pasta, macaroni. Licht gebraden mager vlees, vis of kip (zonder vel). - Gaar gekookte groenten:
Zoals bietjes, bloemkool, broccoli, worteltjes. - Desserts:
Zoals vla, pudding, kwark of yoghurt.