Afgesloten eileiders
Eileiders zijn buisjes die aan de zijkant van de baarmoeder vastzitten. In de eileiders vindt normaal gesproken de bevruchting plaats. De bevruchte eicel gaat daarna door de eileider naar de baarmoederholte.
Eileiders kunnen door verschillende oorzaken verstopt raken of niet meer goed werken. Als één van de twee eileiders verstopt of ziek is, kunt u nog wel spontaan zwanger worden. Als beide eileiders dicht of ziek zijn, dan zijn de kansen op een zwangerschap veel kleiner. Het kan ook gebeuren dat een eicel wel bevrucht wordt, maar de baarmoederholte niet kan bereiken. Het gevolg is dan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor een eileider verstopt kan raken:
- Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), bijvoorbeeld chlamydia kunnen schade veroorzaken.
- Een buikoperatie kan schade opleveren voor zowel de eileiders als de eierstokken.
- Endometriose (weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies) kan zich buiten de baarmoeder bevinden en de eileiders aantasten
- Vocht in de eileiders kan betekenen dat de eileider is aangetast maar kan ook het innestelen van het embryo in de baarmoederholte belemmeren.
- Eileiderontsteking waardoor verklevingen, littekenweefsel of vocht kan ontstaan.
- Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de eileiders blijvend beschadigen.
- Een vleesboom in of aan de baarmoeder, dit is een goedaardig gezwel die de eileiders kan blokkeren.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Er kunnen verschillende onderzoeken ingezet worden:
- Echo: met een vaginale echo of echo via de buik kunnen afwijkingen, vleesbomen en buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden aangetoond.
- Een hysterosalpingogram (HSG) brengt de vorm van baarmoederholte en de toe- en doorgankelijkheid van de eileiders in beeld. Bij dit onderzoek wordt een kleurstof in de baarmoederholte gebracht en tegelijkertijd worden röntgenfoto’s van de baarmoeder en de eileiders gemaakt.
- Hysteroscopie of laparoscopie: bij een hysteroscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede (vagina) naar de binnenkant van de baarmoeder. Bij een laparoscopie kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis via de buikwand naar de baarmoeder en eileiders.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Indien één eileider doorgankelijk is, dan bestaat nog de mogelijkheid om spontaan zwanger te worden.
Indien beide eileiders afgesloten zijn, zijn er de volgende behandelopties:
- Operatie: afhankelijk van de oorzaak van de verstopte eileiders kan een vruchtbaarheid bevorderende operatie gedaan worden.
- InVitro Fertilisatie (IVF): bij een IVF behandeling vindt de bevruchting van de eicellen plaats in het laboratorium.