Niercelkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het soort behandeling is afhankelijk van uw situatie.
Curatieve behandeling
Een curatieve behandeling is een behandeling die als doel heeft u te genezen. Of een curatieve behandeling mogelijk is, hangt van de omstandigheden af. Bijvoorbeeld waar de tumor zich bevindt, of de tumor is ingegroeid in de omgeving en of er uitzaaiingen zijn. Een curatieve behandeling kan een operatie zijn maar kan soms ook lokaal verhitten (Radio frequente ablatie) of bevriezen (cryotherapie) zijn.
Palliatieve behandeling
Als nierkanker uitgezaaid is, is genezing meestal niet meer mogelijk. Dat wil niet zeggen dat de behandeling dan stopt. We behandelen dan verder met een nieuw doel: zo lang mogelijk leven met een goede kwaliteit. We noemen dat een palliatieve behandeling.
Voorbeelden van palliatieve behandelingen zijn:
Patiënten die een palliatieve behandeling krijgen hoeven helemaal niet in de terminale fase van hun ziekte te zijn. De palliatieve fase kan bij sommige patiënten jaren duren. Genezing is dan niet meer mogelijk, maar leven met een goede kwaliteit nog wel. Het accent van de medische begeleiding zal gaandeweg verschuiven van tumorbestrijding naar symptoombestrijding.
Afdelingen waar de behandeling kan plaatsvinden
Doordat er verschillende behandelingen mogelijk zijn, kunt u ook met meer afdelingen te maken krijgen. Uw afspraken of (dag)opnames kunnen ook op verschillende plaatsen zijn:
- Als u wordt geopereerd, vindt dit vaak in het Ter Gooi ziekenhuis Hilversum of Blaricum plaats.
- Bestraling vindt plaats op de afdeling Radiotherapie
- Behandeling met medicijnen vindt plaats op de afdeling Medische oncologie
Dit betekent dat u voor de verschillende behandelingen ook verschillende medisch specialisten ontmoet. Zij nemen de behandeling voor een deel of helemaal van elkaar over als u voor uw behandeling naar een andere afdeling moet dan de afdeling waar u met uw behandeling bent gestart.
Vooruitzichten
We drukken de vooruitzichten bij kanker meestal uit in ‘vijf jaar-overleving’. Dat betekent: het aantal patiënten dat vijf jaar na de behandeling nog in leven is. Zo'n percentage is altijd een gemiddelde. U kunt de cijfers niet zonder meer op uw eigen situatie betrekken. Uw persoonlijke situatie kunt u het beste met uw arts bespreken. Toch is er in het algemeen wel iets te zeggen over de vooruitzichten bij niercelkanker:
Niet-uitgezaaide niercelkanker
Tweederde van de patiënten heeft bij diagnose geen uitzaaiingen. Als de arts met een operatie we al het tumorweefsel kan verwijderen is de kans op vijf jaar-overleving tussen de 60% en 80%. Bij kleine tumoren liggen deze percentages nog hoger (tot 90%). Als niet al het tumorweefsel verwijderd kan worden, is de kans op vijf jaar-overleving ongeveer 30%.
Uitgezaaide niercelkanker
Een derde van de patiënten heeft bij diagnose al uitzaaiingen. De gemiddelde kans op overleving van vijf jaar is dan ongeveer 10%. Afhankelijk van het aantal en de grootte van de uitzaaiingen is hierin grote spreiding mogelijk.
Afzien van behandeling
Een behandeling kan bijwerkingen met zich meebrengen. Het kost bovendien tijd en energie om naar het ziekenhuis te komen. Het is dus altijd de vraag of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Een moeilijke afweging, want u weet van tevoren niet zeker hoe goed de behandeling zal werken. En ook niet hoeveel bijwerkingen u zult ondervinden. Uw arts zal alles met u doorspreken.