Polyneuropathie
Polyneuropathie
Polyneuropathie is een spierziekte. Bij polyneuropathie zijn de uiteinden van de zenuwen in armen en benen aangetast.
Er zijn ruim zeshonderd verschillende spierziekten bekend. Ze komen in veel verschillende vormen voor. Sommige komen weinig voor, zoals myasthenia gravis. Andere zien we veel vaker, bijvoorbeeld polyneuropathie. Spierziekten komen zowel op jonge leeftijd als oudere leeftijd voor.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Bij polyneuropathie ontstaan de verschijnselen langzaam. Snel beginnende (acute) en ernstig verlopende vormen van polyneuropathie komen ook voor, maar zijn zeldzamer. Verschillende vormen van polyneuropathie zijn bijvoorbeeld: demyeliniserende polyneuropathie (CIPD), Guillain-Barré syndroom, Miller Fisher-syndroom, MMN, MGUS-polyneuropathie of CIAP.
Klachten en symptomen van een spierziekte zijn vaak heel divers en verschillen per persoon. Verschijnselen die regelmatig voorkomen zijn bijvoorbeeld:
- slappe armen en benen
- gevoelsstoornissen
- evenwichtsproblemen
De verschijnselen van polyneuropathie zijn in de regel symmetrisch en meer aan de benen dan aan de armen aanwezig zijn. Meestal beginnen de verschijnselen in de tenen of voeten.
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Een spier- en zenuwziekte zoals polyneuropathie kan erfelijk of verworven zijn. Bij een erfelijke spier- en zenuwziekte zijn de symptomen soms bij de geboorte al aanwezig zijn, maar het is ook mogelijk dat de verschijnselen pas later ontstaan. Ook de ernst van een spier- en zenuwziekte verschilt heel erg. Er zijn ziekten die beperkt blijven tot milde klachten. Andere kunnen tot een ernstige handicap leiden.
Er zijn veel verschillende oorzaken voor polyneuropathie, zoals:
- suikerziekte
- alcoholgebruik
- medicijnen
- chronische nierziekten
- vitaminegebrek
- te traag werkende schildklier
- erfelijkheid
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
De oorzaak van polyneuropathie zo snel mogelijk achterhalen is belangrijk. Door op tijd de behandeling van de onderliggende oorzaak te beginnen, kunnen we uw verschijnselen van polyneuropathie zoveel mogelijk beperken. Voor een deel zijn de verschijnselen omkeerbaar.
Op basis van uw verschijnselen kunnen we de diagnose polyneuropathie al stellen. Voor de zekerheid doen we nog wel een aantal onderzoeken. We beginnen het onderzoek met een gesprek en met lichamelijk onderzoek.
- Medische voorgeschiedenis bespreken (anamnese): De neuroloog bespreekt met u wanneer de klachten zijn ontstaan en hoe het verloop is geweest.
- Neurologisch lichamelijk onderzoek: Bij het neurologisch onderzoek onderzoeken we de neurologische functies zoals spierkracht, gevoel, en reflexen.
Na de anamnese en het neurologisch lichamelijk onderzoek bespreekt de neuroloog met u welke onderzoeken er verder nodig zijn. Soorten onderzoeken die we doen zijn:
- Emg-onderzoek: Bij een emg meten wij de elektrische activiteit van uw spieren en de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt.
- Lumbaalpunctie: Een lumbaalpunctie is een ruggenprik waarbij we ruggenmergvocht (liquor) afnemen.
- Bloedonderzoek: Het bloedonderzoek doen we om de oorzaak van de klachten te vinden.
- Spier- of zenuwbiopt: Bij een zenuwbiopsie haalt de neurochirurg een stukje zenuwweefsel weg uit uw onderbeen.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
De behandeling van polyneuropathie hangt af van de onderliggende oorzaak. Voor de meeste polyneuropathieën is het belangrijk om de symptomen te bestrijden en om te leren omgaan met de beperkingen. Hiervoor verwijzen we u naar een revalidatiearts.
Voor een aantal ontstekingsachtige vormen van polyneuropathie is er wel behandeling mogelijk met medicijnen. Die medicijnen zijn dan ontstekingsremmend.
Medicatie
Voor sommige spierzenuwziekten geven we medicijnen om het ziekteproces te remmen. We schrijven ook medicijnen voor om klachten die een gevolg zijn van spierzenuwziekten te behandelen, bijvoorbeeld krampen, spasmen of pijn.
Revalidatiebehandeling
De revalidatiearts begeleidt u tijdens de revalidatiebehandeling. In de begeleiding staan u en uw mantelzorger centraal. Doelstellingen lopen uiteen: iedereen krijgt een behandelprogramma op maat. De revalidatiearts werkt ook samen met een orthopedisch schoenmaker en een instrumentmaker. Als u spierzwakte of een gevoelsstoornis hebt, maken speciale schoenen, of alleen een aangepaste inlegzool, of een zogenaamde orthese (spalk in de schoen) het lopen comfortabeler en veiliger. Ook maakt de revalidatiearts soms individuele hulpmiddelen op maat.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Wij zijn gespecialiseerd in zorg verlenen aan mensen met spierziekten zoals polyneuropathie. Daarvoor hebben wij een polikliniek en een klinische afdeling. Ook doen wij veel onderzoek naar behandelingen en het ontstaan van spierziekten. Het UMC Utrecht huisvest ook de expertisecentra ALS Centrum en het Spieren voor Spieren Kindercentrum.
Expertise op het gebied van spierziekten bij het UMC Utrecht Hersencentrum
Specialistische kennis en ervaring
Veel spier-zenuw ziekten, ook wel neuromusculaire ziekten genoemd, zijn zeldzaam. Daardoor zijn er maar een paar ziekenhuizen die hierover specialistische kennis en ervaring in huis hebben, en die wetenschappelijk onderzoek doen naar deze ziekte.
Het UMC Utrecht is zo’n ziekenhuis. Het is officieel aangewezen door de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) en heeft een landelijke expertisefunctie op het gebied van neuromusculaire ziekten.
Als patiënt hebt u de zekerheid dat u in een expertisecentrum wordt behandeld door een team met ruime kennis en ervaring volgens de nieuwste inzichten. Bovendien kunt u deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek als u dat wilt en als uw medische situatie daar geschikt voor is.
Meer informatie
Vooruitzichten
Slechts een klein deel van de vormen van polyneuropathie is behandelbaar. Wel zijn er voldoende mogelijkheden om met polyneuropathie te leren omgaan. Na een poliklinisch revalidatieprogramma gaan veel patiënten verder met fysiotherapie of fysiofitness bij hen in de buurt. Uw fysiotherapeut van het revalidatieteam regelt dan een overdracht en blijft beschikbaar voor overleg.
Relevante links
- De patiëntenvereniging voor mensen met een spierzenuwziekte is Spierziekten Nederland. Zij organiseren onder andere informatie- en lotgenotenbijeenkomsten.
- Voor kinderen met een spierzenuwziekte en hun ouders is er informatie beschikbaar via het spieren voor spieren kindercentrum.
Polikliniek Algemene neurologie
Verpleegafdeling Algemene Neurologie en Neuromusculaire ziekten (C3 west)
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
- Polikliniek Algemene neurologie
- Polikliniek Neuromusculaire ziekten
- Polikliniek Revalidatie
- Verpleegafdeling Algemene Neurologie en Neuromusculaire ziekten (C3 west)
- Specialisme Neurologie
- Specialisme Revalidatiegeneeskunde
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek, hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Een neuroloog beoordeelt deze.
Polikliniek Algemene neurologie
Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek, hebt u een verwijzing nodig van uw specialist. De neuroloog beoordeelt uw verwijzingsbrief.
Polikliniek Neuromusculaire ziekten
Geopend maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur.
Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.
Polikliniek Revalidatie
revalidatie.sport@umcutrecht.nl
Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8:00 – 17:00 uur.
Verpleegafdeling Algemene Neurologie en Neuromusculaire ziekten (C3 west)
Telefoonnummer
Als u een afspraak wilt wijzigen, geef dit dan tijdig door via het nummer hiernaast. Ook voor vragen aan één van de medewerkers kunt u hier terecht.
Bereikbaar van 8.30 - 17.00 uur