Uveïtis
Uveïtis is een verzamelnaam voor alle inwendige ontstekingen van het oog. Er zijn drie vormen: uveïtis anterior (aan de voorkant), uveïtis intermedia (middenin) en uveïtis posterior (aan de achterkant). Welke vorm u hebt, is afhankelijk van de plaats in het oog waar de ontsteking het hevigst is.Soms is het onderscheid niet goed mogelijk. En er kan ook sprake zijn van een ontsteking in het hele oog (een zogenaamde ‘pan uveïtis’).
Meer informatie over uveïtis
Uveïtis betekent ontsteking van het vaatvlies van het oog en aanliggende structuren. Hieronder vallen iris, vaatvlies (choroidea), netvlies (retina) en oogzenuw. Uveïtis kan in ernstige gevallen tot slechtziendheid leiden.
Mensen met uveïtis klagen vaak over een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen. Ze zien wazig, hebben last van zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Een aantal patiënten kan het licht niet goed verdragen. Uveïtis kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog of met geleidelijk waziger zien. Het kan in één oog voorkomen, afwisselend in één van beide ogen of in beide ogen tegelijkertijd.
Het is belangrijk om te weten welke vorm van u uveïtis hebt, omdat elke vorm anders verloopt. De behandeling moet daarop worden afgestemd. Bij een uveïtis zijn de aangrenzende lagen, zoals het netvlies (retina) en de harde oogrok (sclera), meestal ook betrokken bij de ontsteking.
Een gebruikelijke indeling voor uveïtis is de indeling op basis van de plek waar zich de ontsteking in het oog bevindt:
- Uveïtis anterior, waarbij de iris is aangedaan.
- Uveïtis intermediair, waarbij het glasvocht is aangedaan.
- Uveïtis posterior, waarbij het netvlies is aangedaan.
- Panuveïtis, waarbij alle bovenstaande delen aangedaan zijn.