Verwijding van de halsslagader
Verwijding van de halsslagader
Een aneurysma is een vaatverwijding in een bloedvat, in dit geval de halsslagader, die het bloed vervoert naar het hoofd en de hersenen. Het aneurysma wordt vaak per toeval ontdekt.
Als het bloed door de slagader en het aneurysma stroomt geeft dat druk op de reeds verzwakte wand en kan het aneurysma in grootte toenemen. Het gevaar bestaat dat het aneurysma tegen omliggende weefsels in de hals aandrukt waardoor er functieverlies of pijnklachten kunnen optreden. Ook kunnen er bloedstolsels in het aneurysma ontstaan die door de bloedstroom naar de hersenen verplaatst worden, waardoor tijdelijke uitvalsverschijnselen of een beroerte kan optreden. Het scheuren of barsten (ruptuur) van het extracraniële carotis aneurysma is een zeer zeldzame complicatie, en komt vaak alleen bij een infectieuze oorzaak van het aneurysma voor.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Vaak hebben patiënten met een verwijde halsslagader geen klachten. Dan wordt het aneurysma bijvoorbeeld per toeval ontdekt. Als het aneurysma wel klachten geeft dan kunt u klachten krijgen van:
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Er is nog weinig bekend over het ontstaan van de verwijde halsslagader. Vaak lijkt het aneurysma spontaan te zijn ontstaan. Wel weten we dat meerdere factoren een rol kunnen spelen. Soms ontstaat het aneurysma na een ongeluk waarbij de halsregio betrokken is en er een klein scheurtje in de binnenbekleding van een bloedvat optreedt (een zogeheten dissectie). Ook bij bepaalde bindweefselaandoeningen (zoals Ehlers-Danlos of Marfan Syndroom) kunnen aneurysmata ontwikkelen. In enkele gevallen is een infectie van het bloedvat of een eerdere operatie in de hals de oorzaak van het ontstaan.
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Vaak wordt u via uw behandelend huisarts, neuroloog of KNO-arts naar de vaatchirurg doorverwezen. Met behulp van echografie, een CT-scan of MRI scan wordt de diagnose gesteld. Omdat deze aandoening zo zeldzaam is, staat de optimale behandeling nog ter discussie. Over het algemeen wordt bij kleine aneurysmata die niet groeien en geen klachten veroorzaken voor een afwachtend beleid gekozen. Het aneurysma wordt dan goed in de gaten gehouden via nieuwe scans. Indien u wel klachten heeft of het aneurysma groeit, dan wordt mogelijk voor een operatie of stent gekozen.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Patiënten met een verwijding van de halsslagader zien verschillende medisch specialisten:
Deze specialisten werken in een team intensief samen, rondom de patiënt. De wensen en behoeften van de patiënt staan centraal, wat maakt dat hij, waar mogelijk, meepraat en meedenkt.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Het UMC Utrecht heeft het expertisecentrum voor extracraniële aneurysma’s van de arteria carotis. In dit centrum is inmiddels jarenlang kennis en ervaring opgebouwd. Zorgverleners en onderzoekers werken samen aan het continu verbeteren van de behandeling voor deze aandoening. Dit doen zij niet vanachter een bureau, maar samen met de patiënt. Patiënten praten mee over de beste behandeling voor hun situatie. Daarnaast doen onderzoekers in dit expertisecentrum onderzoek gedaan mogelijke oorzaken en naar het verloop van een verwijding van de halsslagader. Het gesprek met de patiënt én onderzoek helpen bij het goed inzichtelijk krijgen van het, nu nog redelijk onbekende, ziektebeeld, zodat patiënten steeds beter kunnen worden behandeld.
Contact uitklapper, klik om te openen
Als u een afspraak wilt maken op de polikliniek Hart- en vaatcentrum, hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.
Polikliniek Vaatchirurgie
De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 16.00 uur.