Zorgprogramma Stress & Trauma
Zorgprogramma Stress & Trauma
Trauma en stress kunnen het risico op psychiatrische problemen vergroten. Het Zorgprogramma Stress & Trauma is gericht op patiënten met psychose of bipolaire stoornis waarbij stress of trauma een rol speelt.
Stress en trauma beïnvloeden de manier waarop we omgaan met veranderingen of tegenslagen. We noemen dit veerkracht. Uit onderzoek blijkt dat door traumatisering en langdurige stress het risico toeneemt op psychiatrische aandoeningen waaronder psychose, bipolaire stoornis, depressie en posttraumatische stressstoornis.
Het zorgprogramma Stress & Trauma is gericht op het verbeteren van behandelingen en het verdiepen van kennis over de invloed van trauma en stress.
Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen
Het zorgprogramma stress & trauma
Wanneer iemand kwetsbaar is voor het ontwikkelen van psychische klachten, kan stress ertoe leiden dat iemand uit balans raakt en klachten krijgt, zoals depressie en psychose. Door aandacht te besteden aan het omgaan met stress, kan de veerkracht vergroot worden. Mensen met een psychiatrische aandoening en een trauma in de voorgeschiedenis blijven vaak klachten houden ondanks de behandeling van de stoornis.
In eerste instantie is het Zorgprogramma Stress & Trauma gericht op patiënten met therapieresistente bipolaire depressie door onderliggende trauma. Het doel is om de behandeling te verbeteren en veerkracht te herstellen, door aandacht te besteden aan het trauma. Zorg, onderzoek en onderwijs gaan in ieder zorgprogramma hand in hand.
Wat kunt u verwachten
Intake en diagnostiek
Het zorgprogramma start met een intake (kennismaking). De psychiater en een psychiater in opleiding bespreken met u welke problemen er spelen. Op basis van dit gesprek wordt bekeken of we u kunnen behandelen. Het is ook mogelijk dat er aanvullende diagnostiek nodig is. Vervolgens worden alle bevindingen besproken binnen het multidisciplinaire team. Hier zijn ook psychologen en een verpleegkundig specialist bij betrokken.
Behandeling
Wanneer stemmingsepisoden en psychosen zich blijven voordoen ondanks het gebruik van medicatie, kan het nuttig zijn om het trauma uit het verleden te behandelen. Trauma is vaak goed te behandelen met therapievormen die gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie. Eén van de belangrijkste is ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’ (EMDR).
Traumatherapie bij psychose
In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:
Trauma- en herstelmodule
Elke woensdag wordt er vanuit het zorgprogramma Stress & Trauma een dagbehandeling aangeboden voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) in combinatie met trauma. Lees meer >
Relevante links
Lees ook eens
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Meer informatie
U kunt met uw vragen terecht bij het Advies- en Aanmeldteam Psychiatrie.
Advies- en Aanmeldteam Psychiatrie
Kamernummer A.01.146
Huispostnummer A.00.241
Postbus 85500
3508 GA UTRECHT
Wachttijden uitklapper, klik om te openen
Wachttijden afdeling Psychiatrie
Lees meer over wachttijdenMeer weten uitklapper, klik om te openen
In het geval dat u of uw kind deze behandeling ondergaat, kunt u onder ‘Agenda’ in het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht praktische informatie over de afspraak vinden.
Wat hoort er bij deze behandeling
- Polikliniek Stemming & Psychose
- Verpleegafdeling Stemming & Psychose
- Centrum Hersencentrum
- Specialisme Psychiatrie
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Stemming & Psychose
Het Advies- en aanmeldteam is op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 17:00.
Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist, welke zal worden verwerkt en beoordeeld door het Advies- & aanmeldteam.