Trauma
Wat is trauma?
In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan.
Symptomen uitklapper, klik om te openen
Bij de meeste mensen zullen de klachten als gevolg van de nare gebeurtenis binnen enkele weken sterk verminderen. We noemen dit dan geen trauma. We spreken pas van een trauma of ‘traumatische gebeurtenis’ als de klachten na vier weken blijven bestaan of verergeren.
De klachten of problemen waar mensen met een trauma last van kunnen hebben zijn divers van aard, maar hebben vaak betrekking op somberheid, angsten en wantrouwen. Bij sommige stoornissen zoals depressie of bipolaire stoornis kan een trauma in de voorgeschiedenis voorkomen.
Behandeling uitklapper, klik om te openen
Wanneer stemmingsepisoden zich blijven voordoen ondanks het gebruik van medicatie, kan het nuttig zijn om het trauma uit het verleden te behandelen.
Trauma is vaak goed te behandelen met therapievormen die gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie. Een voorbeeld daarvan is ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’ (EMDR). EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm waarbij de traumatische herinnering stapsgewijs wordt opgehaald onder begeleiding van de therapeut. Tegelijkertijd zorgt de therapeut voor afleiding, namelijk handbewegingen die gevolgd moeten worden met de ogen. De combinatie van het ophalen van de herinnering en de afleidende oogbewegingen zorgen ervoor dat de herinnering minder emotioneel wordt opgeslagen in het geheugen.
Veerkracht (resilience)
De meeste mensen reageren veerkrachtig op stressvolle gebeurtenissen. Hoewel een gebeurtenis een kortdurende stress reactie kan geven, is iemand dan snel weer in balans. Hierdoor blijven de meeste mensen goed functioneren, ondanks het meemaken van stressvolle gebeurtenissen. Hevige of langdurige stress kan ertoe leiden dat de veerkracht vermindert, als een elastiek waar de rek uit is. Wanneer er weinig veerkracht is, kan een stressvolle gebeurtenis aanleiding zijn voor het ontstaan van psychische klachten. Een trauma kan er toe leiden dat de veerkracht langdurig is aangetast. Mensen blijven dan hun hele leven kwetsbaar voor het ontwikkelen van psychische klachten.
Bij het UMC Utrecht uitklapper, klik om te openen
Meer informatie
Lees ook eens...
Marco Boks over aanpassing DNA na trauma
Scan de bovenstaande QR-code met uw telefoon om een video over dit onderwerp te bekijken. Of bekijk de video via:
Polikliniek
- Boks MP
- Zorgprogramma Stress & Trauma
Specialisme
U kunt met uw vragen terecht bij het Advies- en Aanmeldteam Psychiatrie.
Advies- en Aanmeldteam Psychiatrie
Kamernummer A.01.146
Huispostnummer A.00.241
Postbus 85500
3508 GA UTRECHT
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Wat hoort er bij dit ziektebeeld
Zorgkosten
Meer over zorgkostenContact uitklapper, klik om te openen
Polikliniek Stemming & Psychose
Het Advies- en aanmeldteam is op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 17:00.
Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist, welke zal worden verwerkt en beoordeeld door het Advies- & aanmeldteam.