Vruchtbaarheid vrouwen
Vruchtbaarheid vrouwen
De eierstokken van een vrouw bevatten alle eicellen al bij haar geboorte. Met deze eicelvoorraad moet zij haar hele leven doen. Meisjes krijgen hun eerste menstruatie rond de leeftijd van 12 jaar. Dit moment is de start van hun vruchtbare levensfase. Over het algemeen zijn vrouwen het meest vruchtbaar vanaf de late tienerjaren tot ongeveer 30-jarige leeftijd.
De vruchtbaarheid wordt daarna minder omdat niet alleen het aantal, maar ook de kwaliteit van de eicellen afneemt. Dit verloop kan variëren tussen vrouwen. Vanaf 35 jaar zien we veelal een snellere afname van zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de eicellen. Vanaf 40 jaar is de kans om zwanger te worden nog maar enkele procenten. Indien de eierstokken niet meer voldoende eicellen in voorraad hebben om de menstruatie op gang te houden, begint de overgang. Vanaf dat moment is het voor een vrouw niet meer mogelijk om spontaan zwanger te worden. De gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint bij een vrouw in Nederland ligt rond de 51 jaar, echter bestaat er een brede spreiding. De beste voorspeller voor de leeftijd van de overgang, is de leeftijd waarop de eigen biologische moeder in de overgang is gegaan, mits op de natuurlijke wijze.
Lees hier over vruchtbaarheidsproblemen bij mannen
Oorzaken uitklapper, klik om te openen
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen.
- Leeftijd. Ouder worden is een belangrijke oorzaak voor verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Dit komt omdat niet alleen het aantal maar ook de kwaliteit van de eicellen afneemt.
- Afwijkingen van de baarmoeder, baarmoederslijmvlies of afgeloten eileiders. Afwijkingen kunnen voor vruchtbaarheidsproblemen zorgen. Deze afwijkingen kunnen aangeboren zijn, maar kunnen op een latere leeftijd ontstaan.
- Problemen met de eisprong. Een onregelmatig menstruatiecyclus kan problemen veroorzaken met de eisprong. Er zijn diverse redenen waardoor een onregelmatige cyclus kan ontstaan zoals: hormonale afwijkingen, op jonge leeftijd in de overgang komen, een te hoog of te laag lichaamsgewicht, een medische behandeling bijvoorbeeld met chemotherapie of bestraling op de buik.
- Seksuele problemen. Bijvoorbeeld omdat uw zin om te vrijen afneemt doordat u moe bent of pijn heeft tijdens het vrijen.
- Onverklaarbaar. Soms is de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid niet te verklaren en spreken we van onbegrepen verminderde vruchtbaarheid
Onderzoek en diagnose uitklapper, klik om te openen
Wanneer u de eerste keer op onze polikliniek komt, gaan we eerst een vruchtbaarheidsonderzoek doen om te bepalen wat de oorzaak kan zijn dat u niet zwanger wordt. We noemen dit ook wel een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). Tijdens dit polikliniekbezoek aan de gynaecoloog of fertiliteitsarts, worden vragen gesteld over uw algemene gezondheid, uw vruchtbaarheidsprobleem en over uw eventuele medische, verloskundige en gynaecologische voorgeschiedenis. Andere onderzoeken die kunnen plaats vinden zijn lichamelijk en gynaecologische onderzoek, en indien nodig aanvullende onderzoeken bloedonderzoek, echoscopisch onderzoek en Hysterosalpingografie (HSG) dit is een onderzoek om de vorm van de baarmoederholte en de doorgankelijkheid van de eileiders in beeld brengt.
Behandelingen uitklapper, klik om te openen
Aan de hand van de uitkomsten van de verschillende onderzoeken, gaan we samen met u een behandelplan opstellen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk binnen ons behandelcentrum:
- Ovulatie inductie (OI)
- Intra Uterine Inseminatie (IUI)
- Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID)
- InVitro Fertilisatie (IVF)
- IntraCytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)
- Preimplantatie Genetisch Test (PGT)
- Eicellen invriezen
- Eierstokweefsel invriezen
Begeleiding
Als zwanger worden moeilijk gaat of niet lukt, kan dat veel emoties veroorzaken bij u of uw partner zoals verdriet, onzekerheid, schuldgevoel, boosheid, angst en depressie. Als u wilt kunt u hierover praten met ons behandelteam. We kunnen u ook doorverwijzen naar een maatschappelijk werker van ons behandelcentrum. Ook kunt u contact zoeken met lotgenoten. U kunt hiervoor terecht bij de patiëntenvereniging Freya.
Meer weten uitklapper, klik om te openen
Contact uitklapper, klik om te openen
Wilt u een afspraak maken of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek voortplantingsgeneeskunde.
We zijn bereikbaar op werkdagen van 08.00-16.00 uur.
Telefoonnummer: 088 755 88 80
Voor spoedgevallen kunt u contact opnemen met telefoonnummer 088 75 555 55. Overdag vraagt u naar sein 71608, u wordt dan doorverbonden met een verpleegkundige van het behandelcentrum. Buiten kantoortijden vraagt u naar de dienstdoende arts van de gynaecologie.
Route behandelcentrum voortplantingsgeneeskunde
Vanaf de hoofdingang, locatie UMC, volgt u route C en loopt u rechtdoor voorbij de winkels naar het liftplein. Hier neemt u de lift naar de 5e verdieping. Uit de lift gaat u linksaf richting polikliniek voortplantingsgeneeskunde en gynaecologie. Recht voor u bevindt zich receptie 38. Rechts van receptie 38 is het behandelcentrum voortplantingsgeneeskunde met achter in de gang receptie 39, het laboratorium.