Meestal wordt mondkanker behandeld met een operatie. Dit hangt af van de locatie, de grootte en de uitbreiding van de tumor en uw conditie. In een zogenaamd 'multidisciplinair overleg' kunnen we overleggen wat in uw geval de behandelmogelijkheden zijn. Aan dat overleg nemen verschillende specialisten deel. Naast de hoofd-halschirurg bijvoorbeeld ook een geriater, anesthesist, radiotherapeut (bestralingsarts) of medisch oncoloog. Met uw behandelend arts bespreekt u daarna wat voor u de meest passende behandeling is.
In plaats van een operatie, kan geadviseerd worden de behandeling aan te passen of te wijzigen. Bestraling, eventueel versterkt met chemotherapie, kan ook geadviseerd worden ná de operatie.
Chirurgie (operatie)
Een operatie in de mond heeft gevolgen. Die hangen af van het stadium van de ziekte en de plaats van de kanker. Het verwijderen van kleine tumoren geeft vaak weinig last. Bij grotere gezwellen is de operatie ingrijpender. Bij groei van de tumor nabij of in het bot van onder- of bovenkaak kan het nodig zijn ook een deel van de kaak en eventueel tanden of kiezen te verwijderen.
Mogelijk verwijderen we bij de operatie ook lymfeklieren. Dat kunnen enkele klieren zijn in geval van een zogenaamde 'schildwachtklierprocedure'. Zijn er lymfklieruitzaaiingen dan kan een zogenaamd 'halskliertoilet' of ‘lymfeklierdissectie’ uitgevoerd worden.
Een uitgebreide chirurgische reconstructie kan gewenst zijn. Daarvoor kunnen verschillende weefseltransplantaties worden gedaan en kan een operatie lang (tot 10 uur) duren. Het doel van de reconstructie is optimaal cosmetisch herstel en daarnaast weer zo goed mogelijk kunnen spreken, kauwen, slikken en ademhalen. Daarbij kijken we ook naar mogelijkheden voor tandheelkundig herstel.
Radiotherapie en Chemo-bestraling
Radiotherapie (bestraling) kan deel uitmaken van een behandeling die gericht is op genezing. We noemen dit een 'curatieve bestraling'. Deze bestraling kan worden versterkt door chemotherapie (een medicijn-infuus behandeling). Dat wordt 'chemo-bestraling' genoemd. Dankzij de nieuwste technieken kan bestraling heel precies worden uitgevoerd. Het omliggende, gezonde, weefsel wordt zoveel mogelijk gespaard.
Bestraling kan ook gericht zijn op alleen het verlichten van uw klachten. Dit noemen we dan een 'palliatieve bestraling'.
In een eerste gesprek geeft de radiotherapeut u uitleg over deze behandeling.